- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

La ce soluții se gândesc europenii în criză de energie: fermă solară gigantică în spațiu care teleportează energie pe pământ!

27 Nov, 10:00 • Gabriela Andreescu
Agenția Spațială Europeană (ESA) va analiza viabilitatea unei ferme solare gigantice în spațiu în cadrul unei întâlniri de săptămâna aceasta la Paris. Dacă propunerea va fi aprobată, specialiștii vor începe un studiu de trei ani pentru a stabili dacă o astfel de fermă ar fi posibilă, rentabilă și ar putea „transmite” prin microunde, energia înapoi pe Pământ.
La ce soluții se gândesc europenii în criză de energie: fermă solară gigantică în spațiu care teleportează energie pe pământ!

Deși ideea cu siguranță nu este nouă, a fost adesea propusă și privită doar ca un concept, iar specialiștii nu a reușit niciodată să demareze un astfel de proiect. Dacă studiul va primi undă verde pentru implementare, ar putea fi prima dată când oficialii pun în aplicare cu adevărat acest plan îndrăzneț, informează IFL Science.

Folosirea panourilor solare în spațiu nu este o idee inovatoare, întrucât multe stații solare dispun de astfel de echipamente. Partea dificilă în implementarea proiectului apare atunci când se pune problema aducerii acelei energii pe Pământ.

Designul de referință și ideea principală despre procedurile ESA este prin intermediul microundelor de 2,45 gigaherți. Energia solară ar fi preluată din celulele fotovoltaice și transmisă prin microunde până la stațiile de recepție de pe Pământ, care apoi ar converti-o înapoi în electricitate și ar trimite-o ​​în rețea.

Cea mai bună parte este că, odată ce centrala este în funcțiune, ținta nu trebuie să fie doar Pământul – când oamenii ajung în cele din urmă la colonizarea Lunii, energia ar putea fi trimisă și acolo.

Citește și: Rușii au inclus Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram şi WhatsApp, în registrul organizaţiilor extremiste

Continuarea cu SOLARIS ar face din Europa un „jucător cheie – și potențial lider – în cursa internațională către soluții de energie curată”, scrie ESA.

Unele provocări mai trebuie abordate: în acest moment, atât stația de satelit, cât și cea de recepție ar trebui să fie foarte, foarte mari; iar costul multor lansări de rachete pentru a construi ceva care cântărește mii de tone pe orbită ar fi astronomic. Cu toate acestea, ar putea fi în continuare semnificativ mai ieftin decât soluțiile actuale pentru același nivel de producție de energie.

Inițiativa SOLARIS ar pune bazele unei posibile decizii de a începe dezvoltarea fermei în 2025, potrivit ESA. Un astfel de proiect ar urmări să abordeze limitările inerente ale energiei solare pe Pământ, cum ar fi faptul că energia nu poate fi produsă pe timp de noapte sau sub cerul înnorat, prin simpla transportare a celulelor solare deasupra atmosferei.

Acest lucru ar crește masiv eficiența celulelor, lumina solară fiind de aproximativ zece ori mai intensă în spațiu, și ar putea fi strategia necesară pentru a atinge angajamentul european Net Zero până în 2050, potrivit sursei citate.

Citește și: Companiile chineze Huawei și ZTE intrezise în SUA

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult