În 2024, 8,5% din populația Uniunii Europene nu și-a permis o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian o dată la două zile, în scădere cu 1 punct procentual față de 2023 (9,5%), potrivit Eurostat, citat de Adevărul.
Citește și: Eurostat: România are cel mai mare număr de elevi per profesor din Uniunea Europeană
Procentul este mult mai ridicat în rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie, ajungând la 19,4%, comparativ cu 6,4% în cazul celor care nu se confruntă cu această situație.
La nivel național, cele mai mari procente ale persoanelor în risc de sărăcie care nu și-au permis o masă adecvată au fost înregistrate în Slovacia (39,8%), urmată de Bulgaria (37,7%) și Ungaria (37,3%).
În schimb, cele mai scăzute valori au fost consemnate în Cipru (3,5%), Irlanda și Portugalia (ambele cu 5,1%).
În România, peste 25% dintre persoane sunt considerate în risc de sărăcie, conform datelor prezentate în graficul de mai jos.

Posibilitatea de a-ți permite o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian o dată la două zile este unul dintre criteriile analizate la nivel de gospodărie pentru a determina rata de privare materială și socială severă.
Aceasta constituie o componentă a indicatorului referitor la persoanele aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, folosit pentru a monitoriza obiectivul principal privind combaterea sărăciei și promovarea incluziunii sociale din Planul de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale.
Citește și: Eurostat: România cheltuie cel mai puțin din UE pentru alocații și sprijin financiar acordat familiilor