- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Moneda din 2016 care a ajuns să coste cât o maşină. Caut-o prin sertare, poți obține mii de euro

17 Feb, 10:06 • Alexe Raluca
Colecționarii de monezi vechi știu că piesa despre care urmează să îți spunem este una foarte rară, mai ales în contextul actual. Emisă în urmă cu 8 ani, astăzi valorează aproximativ 6.000 de euro, fiind scoasă recent la licitație pe site-urile de specialitate.
Moneda din 2016 care a ajuns să coste cât o maşină. Caut-o prin sertare, poți obține mii de euro

Dacă ești colecționar, acum ai șansa de a deține o ediție din 2016 a monedei de 1 liră sterlină cu 12 fețe, niciuna dintre ele fiind emisă pentru circulație. Moneda include un marcaj exclusiv al monetăriei, care nu este prezent pe moneda din 2017.

Citește și: Apare o nouă monedă în România. BNR anunță numele personalității care va apărea pe revers

Moneda din 2016 care a ajuns să coste cât o maşină

Această monedă specială prezintă o marcă de monetărie „cross crosslet” pe reversul monedei. Acestea au o prezentare în ediție limitată. La 28 martie 2016, lira rotundă circulată a fost înlocuită cu moneda de 1 liră sterlină cu 12 fețe, iar la 15 octombrie 2017, moneda rotundă de 1 liră sterlină avea să fie scoasă din cursul legal.

Ca monetăriile să producă piese de probă nu este neobișnuit. Unele dintre monedele de 1 liră au fost emise pentru bănci, producători de automate sau producători de cărucioare de supermarket. În 2016, The Royal Mint a confirmat că peste 500 de milioane de monede de 1 liră sterlină cu douăsprezece fețe au fost emise.

Moneda din 2016 care a ajuns să coste cât o maşină

Această monedă rară a fost scoasă recent la vânzare pe OLX de un utilizator, acesta cerând pe ea exact contravaloarea unei mașini second-hand, respectiv 6.000 de euro. Oricine cunoaște valoarea unei astfel de monede știe că poate face o mică avere din vârzarea acesteia.

Nu este singura monedă scoasă la vânzare pe sume mari. Pe site-urile de profil, și alte monede britanice rare au fost cumpărate cu până la 24.000 de dolari bucata. Printre ele, una dintre cele mai rare monede bătute vreodată în Insulele Britanice, a fot vândută de Gemini, LLC în 2023.

Moneda din 2016 care a ajuns să coste cât o maşină

Moneda este bătută de regele Alfred cel Mare și este considerată una dintre cele mai frumoase piese găsite vreodată. Experții au clasificat această monedă ca fiind una extrem de rară.

Citește și: Ai această monedă de 50 de bani acasă? Valorează aproape 1000 de euro în prezent