- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Apare o nouă monedă în România. BNR anunță numele personalității care va apărea pe revers

31 Jan, 18:21 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță că se lansează o nouă monedă în România. Aceasta va avea valoarea de 10 lei și se lansează în doar 5000 de unități.
Apare o nouă monedă în România. BNR anunță numele personalității care va apărea pe revers

Moneda nouă în valoare de 10 lei a fost prezentată de Banca Națională a României. Guvernatorul României a dezvăluit numele personalității în cinstea căreia au apărut cele 5000 de unități

BNR a prezentat o nouă monedă în valoare de 10 lei

BNR a anunțat că, începând cu data de 26 ianuarie 2024, a fost emisă o nouă monedă în circuitul numismatic. Este vorba despre moneda de 10 lei, din argint, care are portretul sculptorului Constantin Brâncuși. Are un tiraj maxim de 5000 de unități. Vezi mai jos, în articol, informațiile.

La data de 26 ianuarie 2024, a fost emisă o monedă în valoare de 10 lei. Are un tiraj maxim de 5000 de unități și este din argint. Moneda are pe revers portretul sculptorului român Constantin Brâncuși. Emisiunea numismatică poartă numele de „Constantin Brâncuși – Surse românești și perspective universale”.

Banca Națională a României (BNR) a oferit mai multe detalii legate de moneda de 10 lei din argint. Are o formă rotundă și un diametru de 37 de milimetri. Moneda cu portretul lui Constantin Brâncuși are o greutate de 31,103 grame. Cantul este zimțat. Cât despre detaliile care apar pe avers și revers, avem următoarele date:

  • Elementele care apar pe aversul monedei de 10 lei
  • anul emisiunii monedei – „2024”;
  • valoarea nominală a monedei – „10 LEI”;
  • stema României;
  • inscripția „ROMANIA”;
  • o parte din clădirea Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Citește și: Sorin Grindeanu dă de pământ cu conducerea Portului Constanța. „Toată conducerea Portului Constanța o destitui dacă acest lucru se adeverește”

Elementele care apar pe reversul monedei de 10 lei

  • portretul și numele sculptorului Constantin Brâncuși;
  • anii în care sculptorul a trăit – „1876”, „1957”.

„Mă aflu astăzi aici, la închiderea expoziţiei care va rămâne în conştiinţa culturală a ţării României pentru multă vreme de acum încolo. Expoziţia este o reuşită excepţională şi o spun ca un uşor cunoscător, am rădăcinile în zona în care s-a născut şi Brâncuşi. Persoanele şi instituţiile implicate în organizare merită felicitările şi recunoştinţa noastră, a celor care am putut să ne bucurăm de această frumoasă realizare culturală. Brâncuşi, prin puterea artei şi personalităţii sale, este o extraordinară sursă de inspiraţie, inclusiv pentru noi, chiar dacă suntem bancheri”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Moneda de 10 lei poartă chipul sculptorului Constantin Brâncuși – tiraj maxim de 5000 de unități

Persoanele care doresc să colecționeze astfel de monede au posibilitate să le achiziționeze de la sucursalele regionale ale BNR. Există două moduri prin care se pot cumpără: fie achiziționarea directă a acestora, fie prin rezervarea online. Se oferă un stoc limitat de unități pentru rezervări. Tirajul maxim este de 5000 de unități. O monedă de 10 lei din argint se vinde la prețul de 460 de lei, exclusiv TVA. Se oferă certificat de autenticitate. De asemenea, aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României. Monedele vin ambalate în capsule.

monedă Brâncuși
monedă Brâncuși

Conform site-ului BNR, „monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central”.

Ai mai putea citi: Produse reduse cu 90% la Kaufland. Anunțul retailerului pentru milioane de români

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult