- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Nucile pecan, alimentul care rezolvă o multitudine de probleme. În România se vând și cu 120 de lei/kg

15 Aug, 11:42 • Bocioacă Bianca
Potrivit unor noi cercetări, nucile pecan previn obezitatea și reduc inflamația din corp. Totodată, cresc consumul de energie și reduc disbioza intestinală.
Nucile pecan, alimentul care rezolvă o multitudine de probleme. În România se vând și cu 120 de lei/kg

Potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Texas A&M, nucile pecan reduc inflamația de grad scăzut care duce la inflamația cronică. Acest lucuru face ca nucile să ajute, de exemplu, la menținerea greutății corporale și la prevenirea diabetului.

„Numărul de obezi şi de bolnavi de diabet este în creştere la nivel mondial, iar tendinţa spre consumul de diete bogate în grăsimi este unul dintre motivele principale, pe lângă stilul de viaţă şi predispoziţia genetică. Oamenii caută opţiuni mai sănătoase şi acum ştim că nucile pecan sunt un instrument sănătos pe care consumatorii îl au la dispoziţie”,  explică Luis Cisneros-Zevallos, profesor în horticultură şi ştiinţe alimentare la Departamentul de Ştiinţe Horticole din Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences (SUA), potrivit mediafax.ro.

Citește și: Alimentele pe care trebuie să le consumi pe timp de caniculă. De ce să te ferești de înghețată și de băuturile reci

Oamenii de știință au hrănit șoareci de laborator cu o dietă bogată în grăsimi, constatând astfel că nucile pecan întregi au prevenit obezitatea, boala ficatului gras și diabetul.

„Rezultatele ne-au arătat ţintele moleculare ale nucilor pecan întregi şi ale extractelor fenolice de nuci pecan pe diferite ţesuturi, confirmând multifuncţionalitatea fenolilor bioactivi ai nucilor pecan. Fenolii nucilor pecan au un efect prebiotic, care previne disbioza şi reduce inflamaţia”, explică cercetătorii.

Nucile pecan au dus, totodată, la creșterea activării receptorilor metabolici cheie și a AMPK, prevenind disfuncția adipocitelor și îmbunătățind activitatea mitocondrială a mușchilor. După 30 de zile, par să fi contribuit și la o scădere parțială în greutate, la o scădere a rezistenței la insulină și la o creștere a consumului de enerfie al șoarecilor cobai.

Citește și: Date oficiale EUROSTAT: România, în fruntea clasamentului mâncării de slabă calitate

Nucile pecan sunt originare din America de Nord

Nucile pecan sunt o nucă produsă dintr-un pom originar din America de Nord, însă, cea mai mare parte a recoltei din SUA provine din Sud – New York, Texas și Georgia. Mexic este cel mai mare producător de nuci pecan. În trecut, nucile pecan reprezentau o sursă majoră de hrană pentru populațiile de nativi americani.

Au o aromă dulce, intensă, pot fi consumate proaspete, prăjite și folosite în diverse preparate, inclusiv deserturi.

De-a lungul timpului, știința a recunoscut că aceste nuci au mai multe proprietăți benefice:

  •  scad colesterolul;
  • îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară;
  • au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii.

Nucile pecan sunt folosite ca aliment funcțional în prevenirea unor boli metabolice. Acestea conțin un procent mare de grăsime, iar consumul excesiv poate duce și la probleme digestive și intestinale. Se recomandă să nu fie consumate mai multe 15-19 nuci pe zi.

În supermarketurile din România se vând, în medie, la preul de 120 de lei/kg.