- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

OMS avertizează: înmulţire îngrijorătoare a ţânţarilor care transmit boli virale în Europa

05 Apr, 23:39 • Russo George
Avertisment lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: ţânţarii din specia Aedes, care transmit boli virale precum febra Dengue, Zika sau febra Chikunguna, au o prezenţă tot mai frecventă în sudul Europei, iar situația este la fel de îngrijorătoare și în Conul sudic al Americii de Sud.
OMS avertizează: înmulţire îngrijorătoare a ţânţarilor care transmit boli virale în Europa

Prezența unor colonii impresionante de țânțari sunt puse de specialiști pe seama schimbărilor climatice, dar și pe creșterea temperaturilor. Speciile de țânțari Aedes aegypti și Aedes albopictus sunt purtătoare ale virusului Dengue, Chikungunya și Zika. În plus, Aedes aegypti poate transmite virusul febrei galbene.

OMS atenţionează că o creştere a numărului cazurilor de febră Dengue şi febră Chikunguna observată în ultimele luni ale anului trecut şi în primele luni ale anului în curs în unele ţări sud-americane ar putea fi un avertisment pentru ţările din sudul Europei, precum Spania, Franţa, Italia, Grecia sau Croaţia.

Temperaturile ridicate care se înregistrează în ţările europene în lunile de primăvară şi vară favorizează înmulţirea ţânţarilor pe continent, relatează agenţia EFE.

Experţii OMS reamintesc că ţânţarii din specia Aedes înţeapă oamenii în timpul zilei. În plus, întrucât aceşti ţânţari pot ataca mai multe persoane în aceeaşi zi, este astfel favorizată apariţia unor focare de infectare.

Pentru niciuna dintre cele trei boli virale transmise de ţânţari menţionate nu există vaccin.

Ţânţarii pot transmite şi „febra galbenă”

Febra galbenă este cea mai periculoasă boală care poate fi transmisă de țânțari. Cunoscută ca și ”ciuma galbenă”, infecția debutează cu simptome care includ febră, frisoane, lipsa poftei de mâncare, greață, dureri musculare, în special ale mușchilor spatelui și dureri de cap.

În cazul unor persoane cu o imunitate mai slăbită, după câteva zile în care pacientul se simte mai bine, infecția revine și apar durerile abdominale severe după care apar și afecțiunea ficatului, care aduce cu sine o îngălbenire a pielii, de unde vine și denumirea bolii.

Citeşte şi: Despăgubiri de 8.9 miliarde de dolari pentru clienții produsului care a provocat cancer. Este cea mai mare înțelegere făcută vreodată în SUA