Câteodată, după doar o zi, pâinea devine tare ca piatra, iar alteori marginile încep să mucegăiască. Mulți dintre noi cred că simpla păstrare în ambalajul original rezolvă problema. În realitate, aceasta poate favoriza dezvoltarea mucegaiului, oxidarea amidonului și pierderea texturii.
Specialiștii în nutriție și siguranța alimentară oferă recomandări clare pentru a păstra pâinea proaspătă mai mult timp.
Deși păstrarea pâinii în pungi de plastic, cutii de pâine sau pe blat pare logică, fiecare dintre aceste metode are dezavantaje care afectează calitatea și siguranța alimentului:
Pungile de plastic rețin umiditatea, creând un mediu perfect pentru mucegai. Pâinea rămâne moale, dar acest lucru vine cu riscul unei proliferări microbiologice rapide.
Cutiile de pâine din lemn sau metal sunt mai aerisite, dar păstrează căldura și umiditatea, favorizând totuși dezvoltarea microbilor.
Expunerea la temperatura camerei declanșează un proces numit retrogradarea amidonului (amidonul gelatinizat la coacere se cristalizează și redevine mai rigid), prin care pâinea se întărește în doar 24 de ore.
Majoritatea pâinilor industriale conțin conservanți și emulgatori, ceea ce le permite să reziste mai mult timp. Totuși, dacă nu intenționezi să le consumi în două zile, este recomandat să le tai și să le congelezi. Astfel, vei păstra gustul, textura și siguranța alimentului.
Cea mai eficientă metodă pentru a păstra pâinea proaspătă, moale și sigură microbiologic este congelarea, potrivit Southern Living. La temperaturi sub -18 °C, activitatea microbiană se oprește, prevenind apariția mucegaiului și a bacteriilor.
Procesul de retrogradare a amidonului încetinește, păstrând pâinea moale. Structura pâinii se menține dacă este ambalată corect, ideal în pungi sau recipiente etanșe care previn înghețarea în exces.
Pentru o congelare corectă, urmează aceşti trei paşi: Lasă pâinea să se răcească complet (dacă e proaspăt coaptă). Taie pâinea în felii, pentru a decongela doar cantitatea necesară. Împacheteaz-o în hârtie de copt, apoi în pungă de congelare sau recipient etanș.
Pâinea poate fi decongelată lent, dacă ai mai mult timp la dispoziţie, sau rapid, cu ajutorul cuptorului. În primul caz, scoate feliile din congelator seara și lasă-le pe un prosop curat până dimineața. În cel de-al doilea caz, învelește pâinea în folie de aluminiu și pune-o în cuptorul preîncălzit la 180 °C timp de 10 minute. Pentru crustă crocantă, scoate folia în ultimele 2 minute.