Înghețul târziu de primăvară a devenit dușmanul principal al pomicultorilor profesioniști și amatori, dar și a gospodarilor. În ultimii ani, temperaturile ridicate din lunile de iarnă au slăbit rezistența la îngheț a pomilor fructiferi și au devansat cu până la câteva săptămâni perioada de înflorire, în special la cais, cireș și prun.
În aceste condiții, apariția unor înghețuri relativ târzii, la finalul lunii martie și început de aprilie, poate să ducă la reducerea substanțială sau totală a viitoarei recolte de fructe.
Metodele de protejare a pomilor fructiferi contra înghețului pot fi mecanice sau fizice, cu ajutorul cărora se încearcă menținerea unor temperaturi peste limita de îngheț în livadă, la nivelul coroanei pomilor fructiferi, sau chimice, prin care se urmărește creșterea rezistenței mugurilor florali și elementelor fructifere.
Incendierea unor resturi vegetale din livadă (crengi, frunze) sau baloți de paie, rămâne una dintre cele mai comune metode de combatere a înghețului de primăvară în livezi și vii.
În sistemul clasic, se utilizează, de cele mai multe ori, pentru producerea fumului, baloți de paie, plasați strategic între rânduri în plantație, pe direcția curenților de aer. Astfel, fumul realizează o perdea de protecție care să împiedice răcirea solului sau a pomilor, conform Ferma.
Citește și : Rețetă de post. Leguma asemănătoare la gust cu carnea. Este perfectă și pentru cei care vor să slăbească
Pentru prevenirea înghețului de primăvară se recomandă folosirea de paie umede, rumeguș sau alte substanțe puternic fumigene, cu ardere lentă și care să producă un fum persistent, uniform distribuit pe întreaga suprafață a livezii. Pentru producerea fumului se pot folosi brichete realizate din clorură de amoniu, naftalină şi alte substanţe fumigene, precum şi „torţe fumigene” amplasate în livadă.
Încălzirea aerului din livadă, precum și producerea acestui „vânt artificial” se poate realiza cu ajutorul unor ventilatoare cu palete de mari dimensiuni, care „amestecă” aerul rece de la suprafaţa solului cu aerul mai cald din straturile superioare. Încălzirea aerului de la nivelul coroanei pomilor se poate face cu ajutorul unor sobe speciale sau cu aeroterme electrice, și ajută decisiv în combaterea înghețului de primăvară.
Citește și : Planta care înlocuiește sarea. Beneficii uimitoare pentru sănătate și un gust unic în preparate
Printr-un sistem de irigare prin aspersiune se creează un strat de gheață protector care are rol protector, devine un strat izolator care împiedică înghețarea mugurilor și a florilor.
Realizarea unui strat de gheață protector cu ajutorul instalațiilor de aspersie este o metodă mai puțin utilizată în România, dar care poate fi eficientă în anumite condiții.
Protejarea pomilor și arbuștilor contra înghețului se poate realiza acoperirea cu folie microporoasă. Metoda se poate practica în cazul protecției individuale a pomilor de mici dimensiuni și este foarte costisitoare în cazul livezilor comerciale.