Iată mai jos ce obiective trebuie atinse în post, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic:

„Creșterea consumului de produse de origine vegetală, în special legume. Cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine! Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți cu efecte benefice pentru organism. Ciorbe și tocane de legume, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă, acestea sunt mâncăruri de post!

Hidratarea optimă, care înseamnă consum de apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, cafea, zeamă de supă sau ciorbă.

Respectarea unor pauze alimentare de 4-5 ore între mese, perioadă în care nu trebuie să mâncăm nimic, ca să-i dăm organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă disciplină și foame, este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar.

Redimensionarea porților și moderația vizavi de cantitatea de mâncare consumată. Produsele de post mâncate pe săturate duc rapid la îngrășat. Din făinoase și grăsime, organismul face kilograme în plus. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te ridici de la masă cu burta plină!

Postul nu este o cură de slăbire. Produsele de post nu țin de foame, ci mai degrabă stimulează apetitul. Fără proteine de origine animală nu ne săturăm, așa că exagerăm ca și cantitate. În post, lumea se îngrașă, pentru că mănâncă pe săturate făinoase asociate cu grăsime: ingrediente pentru îngrășat rapid!

Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, gătite simplu, cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie sau cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post de slăbit”.

Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, este o perioadă de pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Crăciunului. Durează 40 de zile și este considerat un post mai „blând”, cu numeroase zile de dezlegare la pește, untdelemn și vin.
Postul Crăciunului are rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru întâmpinarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

El amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, care au așteptat venirea lui Mesia. Pe lângă abstinența alimentară, postul presupune intensificarea rugăciunii, a milosteniei și a faptelor bune, fiind un timp al împăcării și al bucuriei.

  • Alimente interzise: În general, nu se consumă carne, brânzeturi, lapte, ouă și produse derivate din acestea.
  • Zile cu dezlegare: Postul este mai ușor, permițând dezlegarea la pește, untdelemn și vin în majoritatea zilelor de sâmbătă și duminică, precum și la sărbătorile importante care cad în această perioadă, conform calendarului ortodox.
  • Postul fără rugăciune: Conform învățăturilor bisericești, postul alimentar fără rugăciune și fără o lucrare duhovnicească (renunțarea la păcate, iertarea aproapelui) este considerat doar o dietă.
  • Ajunul Crăciunului (24 decembrie): Aceasta este o zi de post negru sau de post foarte aspru, în care se mănâncă o singură dată, seara, după ce se termină slujba Vecerniei, și numai bucate uscate. 

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul laic