- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Prețul internetului la nivel mondial în 2023. România, printre cele mai ieftine țări din acest punct de vedere

26 Nov, 18:33 • Fundeanu Madalina
Analiștii au făcut un clasament al țărilor cu cel mai accesibil și cel mai puțin accesibil acces la internet. Iată pe ce loc este situată România!
Prețul internetului la nivel mondial în 2023. România, printre cele mai ieftine țări din acest punct de vedere

Experții au analizat prețurile internetului la nivel mondial pentru 364 de furnizori de servicii de internet din 85 de țări din întreaga lume și au realizat un clasament al țărilor cu cel mai accesibil și cel mai puțin accesibil acces la internet, potrivit Economedia. Iată pe ce loc se clasează România!

Cât costă internetul în 2023 în întreaga lume?

Cele mai mari costuri pentru 100 Mb/s sunt în Norvegia (76,40 euro/lună în medie), Islanda (59,50 euro/lună) și Australia (58,30 euro/lună), arată o analiză a portalului Picodi.com. La celălalt capăt al clasamentului se află, cu cele mai mici prețuri pentru lățimea de bandă de 100 Mb/s, Rusia (5,30 euro/lună) și Ucraina (5,60 euro). România s-a clasat în jumătatea inferioară a clasamentului – lățimea de bandă de 100 Mb/s ne costă în medie 6,10 euro/lună.

Echipa de analiști Picodi România a verificat listele de prețuri ale celor 364 de furnizori de servicii de internet din 85 de țări din întreaga lume și a realizat un clasament al țărilor cu cel mai accesibil și cel mai puțin accesibil acces la internet. În acest raport, au fost incluse doar ofertele cu acces nelimitat la internet, fără servicii suplimentare, cum ar fi televiziune sau planuri de telefonie mobilă, relatează sursa menționată.

Te-ar putea interesa și: Traficul de date mobile în Europa se va tripla până în 2028. Operatorii vor investi 198 de miliarde de euro până în 2030 pentru a-și moderniza rețelele

internet
internet

Conform celor mai recente date Speedtest.net, viteza medie de internet la nivel mondial este de 85 Mb/s. Cu toate acestea, se pare că, pentru a viziona filme la calitate 4K UHD pe cele mai mari platforme de streaming, o lățime de bandă între 15 Mb/s și 50 Mb/s este suficientă.

Datele Picodi.com arată că viteza datelor de 100 Mb/s este cea mai des oferită la nivel mondial, fiind oferită în 74 din cele 85 de țări analizate. În țări precum China, Spania, Franța și Singapore, principalii furnizori de servicii de internet nu mai oferă o lățime de bandă atât de „lentă”.

Cele mai mari costuri pentru 100 Mb/s sunt în Norvegia (76,40 euro/lună în medie), Islanda (59,50 euro/lună) și Australia (58,30 euro/lună). Pe de altă parte, cele mai mici prețuri pentru lățimea de bandă de 100 Mb/s au fost observate în Rusia (5,30 euro/lună) și Ucraina (5,60 euro).

România s-a situat în jumătatea inferioară a clasamentului – lățimea de bandă de 100 Mb/s ne costă în medie 6,10 euro/lună. Cu toate acestea, viteza de internet cel mai des oferită de furnizorii de servicii de internet din țara noastră este de 500 Mb/s, care costă în medie 6,90 euro/lună.

Analiștii au verificat ce lățime de bandă de internet poate fi cumpărată pentru 20 de euro pe lună (aproximativ 99 de lei). 34 de țări din clasament, în principal din Europa de Vest, dar și Canada, Africa de Sud, Japonia, Australia și Noua Zeelandă au ieșit de pe listă. În aceste țări, cei mai mari furnizori de servicii de internet nu oferă acces la internet în acest interval de preț.

Pe primul loc al acestui clasament se află Letonia, unde furnizorii de servicii oferă o lățime de bandă de 1,2 Gb/s pentru mai puțin de 20 de euro. România împarte locul 2 cu alte 13 țări, unde puteți obține o lățime de bandă de 1 Gb/s la un preț mai mic de 20 de euro. Din acest grup fac parte țări precum Ungaria, Polonia, Slovacia și Ucraina, scrie sursa citată.

Vezi și: Este oficial! Catedrala Mânturii Neamului a pus un cod QR deasupra acesteia pentru cei care doresc să facă donații!