Cercetătorii din laboratorul profesorului Gad Asher de la Weizmann Institute of Science au făcut o descoperire importantă legată de rolul ceasului circadian intern al organismului în răspunsul acestuia la deficitul de oxigen. Ceasul circadian este un mecanism biologic care reglează ritmurile zilnice ale corpului, iar cercetarea lor a arătat că una dintre proteinele cheie implicate în acest proces, BMAL1, influențează și modul în care organismul răspunde la lipsa de oxigen, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Angajați obligați să lucreze mai multe ore pe an fără să fie plătiți. Unde ar putea fi luată această măsură
foto: primele ore ale zilei
Această descoperire este mare, deoarece BMAL1 a fost deja cunoscută pentru rolul său în reglarea ritmurilor circadiene, dar cercetătorii au descoperit că proteina joacă și un rol crucial în activarea unei alte proteine esențiale pentru răspunsul la hipoxie, HIF-1α. HIF-1α este proteina care ajută celulele să răspundă eficient la scăderea nivelului de oxigen din mediul înconjurător.
Această interacțiune între BMAL1 și HIF-1α pare să fie crucială pentru protecția organismului împotriva efectelor negative ale lipsei de oxigen, întrucât șoarecii care nu aveau aceste proteine aveau rate de supraviețuire foarte scăzute atunci când nivelurile de oxigen erau reduse.
Cercetătorii au efectuat experimente pe șoareci modificați genetic care nu puteau produce BMAL1 sau HIF-1α în țesutul hepatic. Atunci când acești șoareci au fost expuși la condiții de hipoxie, proteina HIF-1α nu s-a acumulat așa cum s-ar fi întâmplat într-o reacție normală, indicând faptul că atât BMAL1, cât și HIF-1α sunt esențiale pentru răspunsul genetic al organismului în fața lipsei de oxigen. Această constatare este deosebit de importantă în contextul în care bolile hepatice pot duce la sindromul hepatopulmonar, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a absorbi oxigen din cauza dilatării vaselor de sânge din plămâni.
Modelele genetice dezvoltate în cadrul acestui studiu vor ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine mecanismele de răspuns la deficitul de oxigen și pot deschide noi direcții pentru tratarea afecțiunilor legate de hipoxie, inclusiv sindromul hepatopulmonar.
Te-ar mai putea interesa și: Alarmant! Meningita meningococică poate ucide un om în doar 48 de ore. Cât costă vaccinul și de ce e decontat doar pentru anumite grupe de vârstă