- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul Tomata nu dă rezultate. Românii au importat roșii de peste 65 de milioane de dolari din Turcia

19 Jan, 10:27 • Cornel Ghimeșan
Turcia se îmbogățește pe seama României. Numai în 2022 a virat peste 65 de milioane de dolari în conturile turcești pentru roșile importate. Cu toate acestea, turcii nu sunt mulțumiți. Deși exporturile au crescut, exportatorii nu au reușit să atingă valoarea pe care o estimau.
Programul Tomata nu dă rezultate. Românii au importat roșii de peste 65 de milioane de dolari din Turcia

Cu toate că guvernul a oferit un sprijin financiar generos, prin Programul Tomata, se pare că românii preferă, în continuare, roșiile de import, în special din Turcia. Numai în anul precedent, România a virat în conturile Turciei peste 65 de milioane de dolari pentru tomatele de acolo. România a fost principalul client al Turciei în 2022, iar următoarele țări care s-au abonat la roșiile turcești au fost Ucraina și Bulgaria.

Citește și: Maia Sandu va candida la președinția României? Care sunt șanșele ca România să se unească cu Moldova?

În anul care tocmai s a încheiat volumul exporturilor de roșii din Turcia a crescut cu 4% față de 2021 ridicându-se la valoarea de peste 377 de milioane de dolari. Aceste date sunt citate de Agenția Anatolia cu referire la Asociația Exportatorilor din Anatolia de Sud-Est. Peste 526.703 de tone de roșii au fost exportate din Turcia către 54 de țări.

Pe lista țărilor care au primit roșii turcești se numără România, Ucraina, Bulgaria, Germania, Regatul Unit, Republica Cehă, Elveția, Spania, Kazakhstan, Letonia, Rusia, Polonia și Malaezia.
În cifre acest volum uriaș de exporturi se ridică la valoarea de: 377.418.000 de dolari, mai mare decât cea din 2021 care se ridica doar la 362.993.000 de dolari, relatează Rador.

România importă tone de roșii din Turcia
România importă tone de roșii din Turcia

Turcia nu a exportat atât de mult pe cât ar fi dorit

Cu toate acestea, turcii nu sunt mulțumiți. Deși exporturile au crescut, exportatorii nu au reușit să atingă valoarea pe care o estimau și o doreau, conform șefului Asociației Investitorilor și Producătorilor de Produse de Seră, Muslim Yanmaz. Acesta este de părere că ținta nu a putut fi atinsă din cauza declinului pieței din Rusia, care a îngreunat creșterea exporturilor.

„Anterior, volumul exporturilor de roșii către Rusia era de aproximativ 200 de milioane de dolari pe an. Din păcate, anul trecut această cifră a scăzut la 33 de milioane de dolari. În același timp, creșterea exporturilor către țările balcanice a compensat de fapt contracția pieței din Rusia”, spune Yanmaz.

Potrivit acestuia, roșiile Salkim sunt la mare căutare pe piața europeană.

„Datele privind exportul de tomate în 2022 nu sunt în mod clar ceea ce am sperat. Pierdem treptat piața rusă. Producătorii agricoli din mai multe țări, în special din Azerbaidjan și Uzbekistan, au ambiții serioase privind piața rusă. Alături de criza energetică, a avut impact și creșterea costurilor de transport, ceea ce a dus la o scădere a livrărilor către piața rusă. Scopul nostru este să creștem exportul de tomate la 500 de milioane de dolari”, spune șeful asociației.

Turcii speră că odată cu redresarea activității pe piața din Rusia și exporturile lor vor atinge cotele pe care le doresc.

„Odată cu redresarea activității pe piața rusă, ne așteptăm la o creștere semnificativă a exporturilor în 2023. Pași în această direcție au fost deja făcuți”, a mai spus Yanmaz.

Alte articole: Angajații din sănătate vor cel puțin 15% în plus la salarii. Se anunță proteste în toată țara

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult