- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oana a decis să plece din România în urmă cu 17 ani. A locuit o perioadă în Italia, dar s-a mutat în SUA după ce s-a îndrăgostit: „Șocul cultural a fost mai mare decât mă așteptam”

06 Nov, 12:17 • Bocioacă Bianca
Oana Adamopoulos s-a mutat din România în Italia în urmă cu mai mulți ani, apoi în SUA, pentru a fi alături de soțul său, un cetățean greco-american.
Oana a decis să plece din România în urmă cu 17 ani. A locuit o perioadă în Italia, dar s-a mutat în SUA după ce s-a îndrăgostit: „Șocul cultural a fost mai mare decât mă așteptam”

Oana este tehnician veterinar și a ales să părăsească România în anul 2006. O perioadă a locuit în Italia, apoi l-a cunoscut pe soțul ei și împreună s-au mutat în SUA. Cei doi locuiesc acum împreună cu copilul lor în Florida, la Sarasota, după câțiva ani la Washington. Aceasta și-a povestit experiența pentru Business Insider și spune unde crede că poți avea un trai mai bun – Europa sau SUA.

Românca spune că după ce și-a întâlnit soțul au încercat să rămână în Europa, dar el a primit o ofertă foarte bună de muncă în SUA.

„I s-a oferit un job la Departamentul Muncii din Washington și am decis să ne mutăm în Statele Unite. S-a mutat înaintea mea și ne-am căsătorit înainte să plece. A durat aproximativ 9 luni să completez documentele pentru a-mi obține cartea verde. În cele din urmă, i-am putut fi alături, în aprilie 2012. Șocul cultural pe care l-am trăit la Washington a fost mai mare decât mă așteptam. 

Mutarea din România în Italia a fost destul de ușoară, dar din Italia în SUA a fost foarte diferită. Oamenii pe care i-am întâlnit erau distanți și nu foarte prietenoși. Am ajuns să îmi dau seama că nu era o chestie valabilă doar în DC, ci în toată America. DC este un oraș foarte solicitant. Oamenii ajung aici pentru carieră timp de câțiva ani și apoi se întorc de unde au plecat. Din păcate, asta înseamnă că poate fi dificil să-ți faci prieteni”, a spus Oana.

Citește și: Cât costă o înmormântare în România în 2023. Ce cheltuieli apar când pierzi o persoană apropiată

Obișnuită cu oamenii din România și Italia, spune că aspectul social a fost cel mai greu de acceptat pentru ea. În cele din urmă a reușit să își facă prieteni în Washington, doar că și aceștia erau srăini.

Oana a dat România pe Italia, dar a ajuns să trăiască în America

După circa doi ani s-a acomodat ș a început să aprecieze ceea ce-i oferea capitala SUA. Însă, în 2016 a rămas însărcinată.

„Când am aflat că sunt însărcinată, ne-am hotărât să ne vindem afacerea cu alimente pe care am început-o în DC, The Mediterranean Way. Am fost casnică pentru aproape patru ani. Inițial plănuisem să-mi iau 2 ani și jumătate pauză, dar COVID-19 m-a obligat să stau mai mult. Apoi am făcut o schimbare în carieră, am devenit tehnician veterinar și am înființat o nouă companie, Pet Lift, anul trecut”, a mai povestit Oana.

Ea spune că ceea ce i se pare foarte în neregulă în SUA este că mamele nu au cum să își îngrijească bebelușii și să petreacă timp cu ei în primele luni de viață, așa cum o fac mamele în Europa.

„Este atât de trist să văd că oamenii au un copil și apoi, șase sau opt săptămâni mai târziu, trebuie să se întoarcă la muncă. Nu cred că este corect, nu este firesc să lași un copil fără mamă. Există o formă de concediu de maternitate plătit în toată Europa”, a mai spus românca.

Citește și: Un nou lanț de restaurante intră pe piața din România. Unde se va deschide prima locație

Oana a fost șocată de costul asistenței medicale în America. Ea se consideră un caz fericit, pentru că soțul ei este angajat al guvernului și are acces la un porgram avantajos, dar cei mai mulți americani nu-și permit să apeleze la servicii medicale ori de câte ori au nevoie.

„Cred că SUA ar trebui să adopte un sistem de sănătate similar cu al țărilor din Europa. Aici, chiar și o vizită la urgențe pentru ceva minor poate genera o factură uriașă și pur și simplu nu este corect”, a spus ea.

„Ne-am mutat în Florida în 2017, la scurt timp după ce s-a născut fiica noastră, pentru că am vrut să ne îmbunătățim calitatea vieții. Ca europeni, preferăm un stil de viață mai relaxat, iar în DC nu am avut parte de asta”, a povestit ea.

Florida e un loc mai bun pentru o familie, pentru că și clima este mai bună, dar și costurile de viață sunt mai accesibile, iar casele de aici sunt mai spațioase, spune ea. Calitatea vieții în Europa este, după părerea Oanei, mult mai bună decât în Europa.

„În Europa, oamenii reușesc să creeze un echilibru între familie, muncă și viața socială și au concedii mai lungi, de obicei între patru și șase săptămâni pe an. În SUA, se simte că accentul se pune mai mult pe muncă și cariere decât pe viața personală. Cu toate acestea, cred că începerea unei afaceri de la zero aici este mai simplă aici și ai mai mari șanse de succes decât în Europa”, spune ea.

Oana este îngrijorată de costurile ridicate ale învățământului superior, dar și din cauza violenței armate din școli. De aceea speră ca fiica ei să își dorească să studieze în Europa, iar ea și soțul ei să o urmeze.