- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Salariul unui călugăr din România. Cum își câștigă existența oamenii bisericii. Iată pe ce se duc salariile clericilor

19 Feb, 13:10 • Polojan Tudor
Cu siguranță, cândva, într-un moment al vieții, fiecare s-a întrebat cât câștigă fețele bisericești sau cum se întrețin cei care trăiesc în mănăstiri. Părintele Calistrat Chifan, slujitor al Domnului din Mănăstirea Vlădiceni, județul Iași, a povestit despre viața de călugăr și care sunt veniturile oamenilor bisericii.
Salariul unui călugăr din România. Cum își câștigă existența oamenii bisericii. Iată pe ce se duc salariile clericilor

Părintele spune că „Împărăția lui Dumnezeu” este cel mai mare câștig pe care un călugăr îl poate avea. Dar, ca fiecare dintre noi, și călugării au nevoi materiale, scrie antena3.ro.

Nevoile acestora sunt satisfăcute de mănăstirea la care aceștia slujesc. În acest fel, dacă mănăstirea la care aceștia slujesc este monument istoric, salariul unui călugăr provine din punga de obște.

Punga de obște reprezintă veniturile care se adună de la o lumânare, de la pomelnice sau ctitorie ori donație. Din această pungăa obștii, lăcașul își plătește utilitățile, veștmintele necesare, hrana sau lemnele.

„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.”

Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit. Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei. Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște.

Ce înseamnă punga de obște? De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă călugării, își îmbracă călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște”, a spus părintele Calistrat Chifan.

Mai citește și: De la colegi de muncă, la cuplu. Tot mai multe familii se formează la birou. Care este motivul

Care este salariul unui călugăr / sursa foto: doxologia.ro
Care este salariul unui călugăr / sursa foto: doxologia.ro

Viața de călugăr nu este ușoară

Părintele mai spune că 70% din banii pe care un călug îi câștigă din alte surse, cum ar fi maslu, spovedanie, citirea unei rugăciuni, sfințirea unei mașini sau a unei case, ori mai citește unui om bolnav și credincios o rugăciune de sănătate, merg către punga de obște. La fel și pentru preoții mănăstirii, care dau tot 70% din ce câștigă către punga de obște.

„Acum să spunem că dintre călugării aceștia, patru, cinci, șase, sunt și clerici. Clericul ăla face maslu, spovedește, citește rugăciuni, stropește cu agheasmă o mașină, citește unui credincios bolnav, poate face un maslu la casa unui bolnav sau face o agheasmă, se numește venit din alte surse.

Așa e în fișa administrativă, financiară, când se face execuția bugetară. Și tu faci în felul următor. Dacă ești preot, 70% îi dai mănăstirii pentru punga de obște, că nu ai dreptul să ai punga ta sau în acord cu starețul poți să spui așa: „Părinte, uite, eu vreau să repar gardul ăsta, că vreau și eu să fiu ctitor sau vreau să pun și eu bani la clădirea asta, să mă pomenească și pe mine când n-oi fi.” E tot în cadrul mănăstirii.”, a mai completat părintele Calistrat Chifan.

Te-ar mai putea interesa și: Netflix ieftinește abonamentul în România. Cât costă noul pachet de bază al platformei de streaming

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult