- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Se majorează subvenția APIA pentru vaca de lapte! Președintele Comisiei de Agricultură din Senat: ”Este un lucru pozitiv”

26 Mar, 18:33 • Cornel Ghimeșan
Se majorează subvenția APIA pentru vaca de lapte! Subvenția pentru vaca de lapte primită de fermierii români este la jumătate față de cea acordată fermierilor polonezi, arată o analiză făcută de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și de Ministerul Agriculturii din Polonia.
Se majorează subvenția APIA pentru vaca de lapte! Președintele Comisiei de Agricultură din Senat: ”Este un lucru pozitiv”

Se majorează subvenția APIA pentru vaca de lapte! Subvenția pentru crescătorii de bovine de lapte va fi mai mare și urmează să fie acordată doar acelor crescători care au animalele în fermă în prezent.

Citește și Care fermieri vor primi noua subvenţie de 360 euro pe hectar. Sprijin pentru sectorul zootehnic de la MADR

Ministerul Agriculturii a găsit o soluție prin care să folosească banii din ajutorul național tranzitoriu (ANT) pentru a plăti doar animalele reale, fără să mai ia în considerare data de referință din 2018.

Modelul este asemănător celui implementat în 2020, când ANT-ul a fost de doar 1 euro/cap de animal, iar restul banilor au fost plătiți printr-o altă schemă de ajutor.

Ministerul Agriculturii va reduce anul acesta ANT-ul pentru bovinele de lapte la doar 0,2 euro/cap de animal, a transmis președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat.

„S-a început cu plățile ANT, pentru că sunt foarte întârziate din punctul meu de vedere, în alți ani au fost primite mai devreme. A explicat domnul ministru și a existat oarecum o corecție din partea mea, pentru că în 2020 am fost criticat că am dat ANT 1 euro/cap de vacă, dar aceea a fost o plată simbol.

Ca să aflu acum că ANT-ul a rămas cu 0,2 euro/cap, deci de 5 ori mai puțin, urmând ca suma rămasă să fie împărțită efectiv la animalele care se află la data plății în exploatație.

Este un lucru pozitiv și va duce la o creștere, după cum a spus domnul ministru, de la 66-67 euro/cap, la 90 euro/cap. I-am atras atenția domnului ministru, pentru că a spus că este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru, i-am spus că în 2020 am făcut același lucru, iar colegi de-ai dânsului ne-au criticat”, a precizat George Scarlat, potrivit AGRO TV.

”După calcule s-ar putea să se ajungă la 90 de euro pe cap de animal”

George Scarlat susține că șeful MADR a dat asigurări că subvenția ANT aferentă anului 2023 va fi plătită în cursul zilelor următoare.

Citește și Este oficial! Care sunt condițiile și documentele necesare pentru subvenția de 100 EURO/hectar pentru fermieri

„Domnul ministru ne-a spus că în cursul acestor zile va fi făcută plata și chiar mi-am notat că ne-a spus că față de anii din urmă, unde cuantumul a fost de 65 sau 68 euro, după simulări și calcule s-ar putea să se ajungă la 90 de euro/cap de animal, doar ANT-ul la vaca de lapte”, a mai spus George Scarlat, potrivit AgroTV.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult