- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Se trece la ora de iarnă 2023. Ce dispozitive își schimbă automat ceasul, ora 04:00 va deveni ora 03:00

29 Oct, 22:03 • Toma Anca
Se trece la ora de iarnă 2023. Mai exact, schimbarea va avea loc peste câteva zile, în ultimul weekend din luna octombrie. Ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, însemnând că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel, vom avea parte de o noapte mai lungă cu o oră. De asemenea, cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore, va fi duminica, 29 octombrie.
Se trece la ora de iarnă 2023. Ce dispozitive își schimbă automat ceasul, ora 04:00 va deveni ora 03:00

Se trece la ora de iarnă 2023. Aceste sistem este aplicat în fiecare an, în martie și octombrie, cu scopul principal de a conserva energia. În martie, trecem la ora de vară, când ceasurile sunt date înainte cu o oră, iar în octombrie, trecem la ora de iarnă, când ceasurile sunt întoarse cu o oră înapoi.

Se trece la ora de iarnă 2023

România a implementat sistemul orei de iarnă încă din 1931. Înainte de 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Din acel an, trecerea s-a mutat în octombrie, pentru a permite oamenilor să beneficieze de mai multă lumină naturală.

Ideea schimbării orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784, cu scopul inițial de a economisi uleiul de lampă. În timpul Primului Război Mondial, câteva țări europene au adoptat acest sistem. În prezent, aproximativ 70 de țări din Europa și America urmează acest sistem.

Pe continentul european, toate țările, cu excepția Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei și Rusiei, aplică schimbarea orei, atât în timpul orei de vară, cât și în timpul orei de iarnă. Unele dintre aceste țări au revenit la ora inițială, în timp ce altele au preferat să rămână la ora de vară.

Citește și: Decizie luată de Parlamentul European în privinţa renunţării la ora de iarnă

Ce dispozitive își schimbă automat ceasul

Telefoane mobile: Accesați setările telefonului și căutați opțiunea „Data și oră” sau „Ora și dată”. Acolo, ar trebui să aveți opțiunea de a alege între modul automat și modul manual pentru setarea orei. Dacă aveți setat modul automat, telefonul ar trebui să se actualizeze automat la noua oră. Dacă nu, dezactivați modul automat și setați manual ora cu o oră înapoi.

Computere: Pe majoritatea sistemelor de operare, cum ar fi Windows sau macOS, ora se actualizează automat prin conexiunea la internet. Asigurați-vă că aveți conexiune la internet și că setările de oră sunt setate să se actualizeze automat. Dacă nu, puteți seta manual ora în setările sistemului, potrivit știrileprotv.ro.

Ceasuri inteligente și alte dispozitive: Verificați setările dispozitivului pentru a vedea dacă există opțiunea de a actualiza ora automat. Dacă da, asigurați-vă că această opțiune este activată. Dacă nu, setați manual ora cu o oră înapoi.