Diverse

România trece la ora de iarnă sâmbătă noaptea. Vom dormi cu o oră mai mult

28 Oct, 15:16 • stefan.vlad
România trece la ora de iarnă sâmbătă noaptea. Ceasul se dă înapoi cu o oră, astfel încât ora 04.00 devine ora 03.00. Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie.
România trece la ora de iarnă sâmbătă noaptea. Vom dormi cu o oră mai mult

România trece la ora de iarnă sâmbătă noaptea. În ultimul weekend din luna octombrie, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi. Practic, se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.

România trece la ora de iarnă sâmbătă noapte

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn.

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

Citeşte şi: Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă ca să nu iei amendă. Atenţie şoferi!

Cum ne afectează schimbarea orei

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii.

Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară (când ceasurile se dau înainte cu o oră), însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

În acest moment 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.