- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Sfaturile unui român care s-a mutat în Canada pentru cei rămași în România: „Gândiți-vă de două-trei ori înainte”

24 Mar, 21:56 • Adrian Popovici
Un român care locuiește de 6 ani în Canada a făcut o analiză a modului în care s-a scumpit traiul în țara sa de adopție și le-a oferit o serie de sfaturi celor rămași în țară.
Sfaturile unui român care s-a mutat în Canada pentru cei rămași în România: „Gândiți-vă de două-trei ori înainte”

Un român care a plecat din țara noastră în Canada a publicat un clip video în care a vorbit, despre cheltuielile uriașe pe care le are pentru a avea un trai decent în țara pe care o numește acum acasă, notează Adevărul.ro. Din această cauză, el le cere celor care îl urmăresc să se gândească bine înainte de a lua o decizie atât de radicală.

Românul stabilit în Calgary spune că în ultimii ani chiria pe care o plătește s-a dublat. În plus, el le-a spus urmăritorilor săi căo familie cu doi copii trebuie să scoată din buzunar între 2.500 și 3.000 de dolari canadieni lunar. Această creștere este una dramatică explică acesta în contextul în care, înaintea pandemiei de COVID, chiria nu era mai mare de 1.700-2.000 de dolari canadieni.

„Până în pandemie, chiriile era destul de ieftine, îți permiteai să închiriezi o casă la vreo 1.500-1.700, maxim 2.000 de dolari. Acum, pentru a închiria o casă îți trebuie între 2.500 și 3.000 de dolari. E foarte greu să găsești o locuință. Trebuie luat în calcul și depozitul, care costă cât o lună de chirie și două”, a explicat românul.

Cheltuieli tot mai mari pentru cei care locuiesc în Canada, remarcă românul

Pe lângă cheltuielile legate de locuință se adaugă facturile la electricitate, gaz și taxa de gunoi, ce pot varia între 400 și 700 de dolari pe lună, dar și costurile cu benzina sau motorina, ce pot ajunge între 500 și 1.000 de dolari pe lună.

După cum a ținut să sublinieze românul, pentru zona în care locuiește, mașina este o necesitate  și asta pentru că transportul public nu este unul bine dezvoltat.

„Mâncarea pentru o familie cu doi-trei copii te costă undeva între 1.800 și 2.500 de dolari pe lună. Bine, sunt oameni care sunt mai chibzuiți și cheltuie cu 100-200 de dolari mai puțin decât restul. Dar, oricum, fără 2.000-2.500 de dolari nu scapi”, spune românul.

Pe lângă informațiile legate de creșterea costului vieții în țara sa de adopție, românul le dă și un sfat celor care au rămas în țară și care iau în calcul să îi urmeze exemplul și să se mute în Canada. Mai exact, el le cere conaționalilor să să se gândească „de două-trei ori înainte de a pleca”.

„Gândiți-vă de două-trei ori înainte de a pleca. Nu se mai merită să pleci din România. Se merita în anii ’90, dar acum nu. Dacă totuși vreți să vă mutați, gândiți-vă de două ori înainte. Sunt foarte mulți șarlatani și oameni care vorbesc lucruri despre Canada. Persoane care vor să facă bani pe spatele vostru și vă mint. Eu știu ce înseamnă să trăiești în Canada și costul vieții e foarte scump. Pentru a trăi o viață, normală, decentă, în Canada îți trebuie 6.000-7.000 de dolari”, spune el.

Citește și: De ce salariu ai nevoie în 2024 ca să ai un trai decent în România: „Cunosc oameni cărora le intră în casă 30.000 ron net pe lună și se plâng de bani”

Tags: