- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Situație paradoxală! Magistrații sunt în plină grevă și totuși, primesc pensii de 10 ori mai mari decât pensiile românilor

24 Jun, 22:26 • Constantin Cristina
Judecătorii și magistrații de la mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat că vor intra în grevă generală cu suspendarea activității din cauza tăierii pensiilor speciale! Iată ce pensie primește un magistrat.
Situație paradoxală! Magistrații sunt în plină grevă și totuși, primesc pensii de 10 ori mai mari decât pensiile românilor

Magistrații sunt revoltați de faptul că, noul Guvern dorește modificarea legii pensiilor de serviciu și a celor speciale, drept dovadă că amenință cu grevă generală, a transmis gandul.ro.

Proiectul de lege care se află acum în Parlament prevede vârsta de pensionare a magistraților la 60 de ani, inițial era 50 de ani, iar cuantumul pensiei să fie calculat în funcție de veniturile din ultimii 25 de ani, comparativ cu ultimele 12 luni, cum prevede în prezent legea.

Citește și: Marius Budăi anunţă creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi şi impozitarea pensiilor speciale: „Vor creşte vârsta de pensionare şi perioada la care se va raporta calculul. Asta înseamnă alinierea contributivităţii”

Mai mult, în loc de procentul de 80% calculat pe ultimele 300 de luni se va acorda pensie în valoare de 65% din veniturile obținute pe durata activității.

Situație paradoxală! Magistrații sunt în plină grevă și totuși, primesc pensii de 10 ori mai mari decât pensiile românilor

„Ceea ce este, însă, acum este în Camera Deputaților, la Comisia de muncă, unde s-au depus, de către ministrul Muncii, o serie de amendamente, fără să fim, iarăși, consultați înainte, și acestea au înrăutățit foarte mult situația. În ce sens? În sensul că noi suntem de acord că trebuie să se facă o reformă, este un proces care trebuia să înceapă, probabil, mai demult, dar nu se poate face, așa, peste noapte, nu se poate face la modul în care a fost gândită posibilitatea de pensionare a celor care sunt deja în sistem.

magistrați
magistrați

Cel mai rău sunt afectați cei care au deja peste 20 de ani – sau pe acolo, 15-20 de ani – de vechime în magistratură, care aveau așteptarea să se pensioneze la împlinirea acelor 25 de ani de vechime în magistratură și care, dintr-o dată, s-au văzut că nu mai au această posibilitate, decât după ce vor împlini 60 de ani”, a explicat președintele președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Daniel Grădinaru.

Așadar, situația paradoxală este că, deși magistrații sunt în grevă, iau pensii uriașe. Pensia medie a procurorilor și judecătorilor este de aproape 22.000 de lei. Greva nu face decât să înrăutățească situația, deoarece toate procesele aflate de rol, penale, civile sau comerciale vor fi amânate, înafara de cele urgente.

Potrivit adevarul.ro, un magistrat din Teleorman are o pensie lunară de 29.250 de lei net, iar fostul judecător primește de 14 ori mai mulți bani decât pensia medie pe județ. Sumele acestea sunt date de Casa de Pensii din Teleorman, fiind publicate în luna iunie.

De asemenea, în județul Teleorman mai sunt 75 de magistrați care primesc salariu de 18.000 de lei, fiind mult mai mic decât pensia specială. În medie, pensia specială a magistraților este de 20.908 lei. Cea mai mare pensie este de 29.250 lei.

Alte articole: Marius Budăi dă de pământ cu magistrații care și-au majorat salariile cu 25% „În timp ce noi ne luptăm cu această reformă a pensiilor speciale, într-o Românie paralelă sunt magistrații care și-au majorat salariile cu 25% retroactiv”