- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Tradiții și obiceiuri de 1 ianuarie. Ce este bine să faci în prima zi din an și de ce trebuie să te ferești!

01 Jan, 18:05 • Fundeanu Madalina
De ziua de 1 ianuarie sunt legate numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. Află ce trebuie să faci în această zi ca să-ți meargă bine tot anul!
Tradiții și obiceiuri de 1 ianuarie. Ce este bine să faci în prima zi din an și de ce trebuie să te ferești!

Pe data de 1 ianuarie este prăznuit Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari teologi creștini și unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe, considerat „păzitor de duhuri rele”. Iată ce tradiții și obiceiuri se practică în această zi, potrivit impact.ro.

Tradiții de 1 ianuarie. Ce este bine să faci astăzi

La fel ca de orice altă sărbătoare, și de 1 ianuarie, de Sfântul Vasile cel Mare, sunt legate numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. Printre acțiunile recomandate în prima zi a anului se numără: să spargi un pahar alb, să verși vin pe masă, să răstorni cutia cu chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac. În acest fel, ar urma să ai noroc tot anul.

În plus, este bine ca de Sfântul Vasile să te ștergi pe față cu un prosop în care să pui un ban de aur sau de argint, astfel încât să ai parte de sănătate pe tot parcursul noului an. De asemenea, este indicat  să ai grijă ca prima persoană care intră în locuința ta pe 1 ianuarie să fie un bărbat, iar cel mai bine ar fi ca acesta să fie brunet.

Un alt obicei este să mânuiești de trei ori unealta sau obiectul de lucru pe care îl folosești la locul de muncă, astfel încât să ai spor la lucru tot anul. În plus, se spune că este bine să gândești pozitiv în această zi, ca să îți meargă bine.

Tot în ziua de 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, tradiția spune că este bine să bei mult vin, pentru că atât cât vei bea, tot atât sânge în obraji vei avea.

Citește și: Sărbătorile de iarnă în România. Tradițiile care se respectă și în ziua de azi

tradiții 1 ianuarie
tradiții 1 ianuarie

Ce nu este bine să faci pe 1 ianuarie

În altă ordine de idei, pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, tradițiile spun că nu este bine să dormi mult. Altfel, se spune că vei da dovadă de lene tot anul, astfel că nu vei reuși să realizezi ceea ce ți-ai propus.

Pe 1 ianuarie este recomandat să nu speli și să nu coși, ca să nu ai parte de ghinion în noul an. Mai este bine să achiți toate datoriile înainte de ultima zi a anului în curs și să nu te împrumuți în prima zi a noului an.

Se mai spune că dacă plângi sau strănuți în noaptea de Revelion ai șanse foarte mari să ai parte de ghinion în noul an.

Legat de preparatele culinare, dacă preferi carnea de pui, este recomandat să te ferești de ea de Sfântul Vasile, pentru că aceasta simbolizează sărăcia și ghinionul.

Atenție și la calendarul noului an, dacă vrei să îți meargă bine! Oricât de mult ți-ar plăcea cel pe care l-ai ales, ai grijă să nu îl pui pe masă sau pe perete înainte ca anul să înceapă.

Alte tradiții și superstiții

Alte superstiţii de 1 ianuarie, când este prăznuit Sfântul Vasile, sunt legate de vreme. Potrivit tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul. Prin urmare, dacă ninge sau plouă, va fi un an îmbelşugat, iar dacă este senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

În mediul rural există obiceiul dezlegării anului, când tinerii colindă prin sat şi fac zgomote cu bice, buciume sau oale. Se spune că în acest fel sunt alungate duhurile rele.

Tot în mediul rural, fetele nemăritate obişnuiesc să construiască punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, pentru a vedea cum va fi alesul. Dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci va deveni soția unui bărbat sărac.

Vezi și: Ce se întâmplă în noaptea de Sânziene, 24 iunie. Obiceiuri, tradiții și mituri de Drăgaică