- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Tu știi ce semnifică prima cifră de pe cardul bancar? Cele 16 cifre nu sunt alese aleatoriu și nici codul CVV de pe spatele cardului

03 Jun, 19:15 • Constantin Cristina
Puține persoane știu ce înseamnă prima cifră de pe cardul bancar sau cele 16 cifre, deși folosesc unul în viața de zi cu zi. Iată semnificările cifrelor.
Tu știi ce semnifică prima cifră de pe cardul bancar? Cele 16 cifre nu sunt alese aleatoriu și nici codul CVV de pe spatele cardului

Fiecare card bancar are pe față 16 cifre, iar pe spatele cardului un cod din trei litere, ei bine, toți utilizatorii de cardurile de debit trebuie să știe că aceste cifre nu sunt date aleatoriu, ci au o semnificație aparte, a relatat cancan.ro.

Citește și: Cât costă să îți cânte Andra la un eveniment privat. Sumele pe care le cere la o nuntă în 2023

Tu știi ce semnifică prima cifră de pe cardul bancar? Cele 16 cifre nu sunt alese aleatoriu și nici codul CVV de pe spatele cardului

Chiar dacă majoritatea persoanelor folosesc în ziua de azi nu un card, ci mai multe, nu știu ce semnifică numerotarea existentă de pe acestea. Așadar, numerotarea devine una mai specială dacă numărul începe cu 1 sau 9.

Mulți oameni s-au gândit că aceste cifre sunt date de bancă aleatoriu, ei bine, nu este așa. Este foarte important să cunoașteți toate detaliile legate de un card bancar, deoarece în ziua de azi orice informație poate costa.

Sfatul de aur este să nu furnizați niciodată cele trei cifre de pe spatele cardului, este codul de securitate, sub numele de CVV, pentru prevenire furtului sau fraudei. De asemenea, nu este bine să dați mai departe data de expirare a cardului, care apare pe fața cardului alături de numărul de 16 cifre și numele proprietarului.

Există puține excepții când în loc de 16 cifre pe fața cardului să fie 10 sau 19, iar structura este următoarea: ABBB BBCC CCCC CCCD.

Prima cifră a unui card de debit sau de credit este emitentul.

card bancar
card bancar

Ce semnifică fiecare primă cifră de pe numărul cardului

  • cifra 1 sau 2 sunt rezervate companiilor aeriene.
  • cifra 3 aparțin cardurilor American Express și Diners Club
  • cifra 4 sunt rezervate cardurilor Visa
  • cifra 5 corespunde cardurilor Mastercard
  • cifra 6 este pentru cardul Discovery
  • cifra 7 pentru cardurile vândute de industria petrolieră
  • cifra 8 sunt rezervate sănătății și telecomunicațiilor
  • cifra 9 este pentru țara în care funcționează cardul

În cea ce privește prima cifră și următoarele 6 de pe fața cardului, atunci trebuie să știm că aceste cifre corespund numărului de identificare al emitentului sau INN (Numărul de identificare al emitentului).

Aceste cifre dețin informații despre card și despre zona geografică de unde provine cardul bancar. Restul de cifre dețin informații cu privire la proprietar.

Banca apelează la acest proces tocmai pentru a asocia clientul cu cardul său. Mai mult, ultima cifră reprezintă o măsură de securitate care utilizează toate cifrele cardului, fie el credit sau debit și se aplică algoritmul Luhn. Prin acest tip de algoritm ne putem da seama dacă cifrele de pe card au fost date aleatoriu sau au o semnificație.

Alte articole: Prețul unui pahar de socată în restaurantele din România. Surpriza sezonului se vinde cu peste 10 lei