- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultima escrocherie care îi vizează pe românii vârstnici. Cum sunt păcăliţi prin „metoda împrietenirii”

17 May, 13:20 • Cornel Ghimeșan
O nouă modalitate de escrocherie face victime în rândul tot mai multor bătrâni. "Metoda împrietenirii" este tot mai des folosită pentru a-i face pe vârstnici să ofere bani necunoscuţilor.
Ultima escrocherie care îi vizează pe românii vârstnici. Cum sunt păcăliţi prin metoda împrietenirii

Ultima escrocherie care îi vizează pe românii vârstnici. Infractorii din România au trecut, recent, de la „metoda accidentul” la „metoda împrietenirii”. Este vorba despre tinerii care profită de starea de vulnerabilitate a unor persoane mai în vârstă şi reușesc, într-un fel sau altul, să se apropie de aceștia. Apoi, fie le sunt solicitate bătrânilor diferite sume de bani pentru a intra în posesia unui premiu, ori spun alte povești care să îi convingă pe vârstnici să le dea economiile lor sau chiar informații personale prin care pot intra în posesia altor sume de bani.

Citeşte şi: Indemnizaţie între 550 şi 1.600 de euro pe lună pentru această categorie de şomeri români. Care sunt condiţiile pentru a primi toţi banii

Ultima escrocherie care îi vizează pe românii vârstnici

Recent, un bătrân din Moineşti a rămas fără 8.000 de lei după ce a fost păcălit de niște escroci prin această nouă schemă. Bărbatul în vârstă de 73 de ani a fost păcălit de doi tineri de 19, respectiv 20 de ani. Cei doi i-au spus că a câștigat un premiu, însă pentru a intra în posesia lui, i s-a solicitat suma de 8.800 de lei. Le-a dat banii, iar în cele din urmă și-a dat seama că a fost înșelat și a anunțat poliția. Făptașii au fost prinşi, iar banii au fost recuperaţi.

Citeşte şi: Vouchere energie 2023. Modificări importante la ajutoarele pentru plata facturilor: vor putea fi achitate facturi mai vechi de un an, iar lista materialelor de încălzire va fi extinsă

În urma acestui caz, Poliția vine cu o serie de sfaturi pentru cetățeni. Astfel, pentru a nu deveni victime ale infracțiunii de înșelăciune, „poliţiştii vă recomandă să nu vă împrieteniți cu persoane necunoscute pe stradă. Nu aveţi încredere în cineva care vă spune că ați câștigat un premiu, iar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să achitați o sumă de bani, oricât de avantajos pare a fi”.

„În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare. Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre astfel de persoane sau victime ale unor astfel de infracţiuni!”, mai spun reprezentanții IPJ Bacău.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult