- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere energie 2023. Modificări importante la ajutoarele pentru plata facturilor: vor putea fi achitate facturi mai vechi de un an, iar lista materialelor de încălzire va fi extinsă

10 May, 17:08 • Stefan Simion
Guvernul pregăteşte modificări importante în privinţa cardurilor de energie. Mai exact, guvernanţii au în vederea prosibilitatea achitării facturilor mai vechi şi a extinderii listei de materiale de încălzire care pot fi achitate cu ajutorul voucherelor de energie.
Vouchere energie 2023. Modificări importante la ajutoarele pentru plata facturilor: vor putea fi achitate facturi mai vechi de un an, iar lista materialelor de încălzire va fi extinsă

Vouchere energie 2023. În lista deja existentă a surselor de energie pentru care se poate folosi cardul de energie de la stat acordat în acest an, se vor introduce și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi. Până acum, pe listă era, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Vouchere energie 2023. Marcel Boloş: vor putea fi achitate facturi mai vechi de un an, iar lista materialelor de încălzire va fi extinsă

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloş, a anunţat că Guvernul are în plan să le permită românilor care beneficiază de carduri de energie să-şi achite facturi mai vechi de un an de zile, începând de la cele emise în februarie 2022.

Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri.

Mai mult de o treime din beneficiarii care au făcut plăți fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poșta Română, fie pentru că au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia.

Citeste si Vouchere de vacanţă 2023. Categoria de salariaţi care va intra în posesia tichetelor până la sfârşitul lunii mai

Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe.

De asemenea, pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit Antena 3

Situaţii care atrag anularea cardului de energie

Guvernul atrage atenţia că beneficiarii cardurilor de energie îşi pot pierde dreptul la ajutor în cazul în care nu îndeplinesc condițiile cerute la emiterea cardului. În plus, autoritățile își asumă dreptul de a anula cardurile de energie în orice moment, dacă se descoperă că beneficiarul nu îndeplinea condițiile necesare pentru a-l primi.

În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în documentul pregătit de Guvern.

În perioada 20 februarie-26 aprilie 2023, peste două milioane de familii și-au achitat facturile la utilități cu ajutorul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 464 milioane lei, informează Ministerul Investiţiilor şi proiectelor europene (MIPE).

Autoritățile au anunțat că următoarea tranșă de bani pentru achitarea facturilor va fi virată în septembrie 2023. Regula actuală, potrivit căreia, “în cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari – n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (…) are obligaţia de a anunţa Compania Naţională Poşta Română – S.A. în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situaţiei înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, se păstrează în continuare.

Vouchere energie 2023. În ce perioade se pot achita facturile cu ajutorului cardurilor de energie

Ajutorul de stat în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Citeste si Românii vor primi noi vouchere până în 2026. Cine sunt norocoșii și despre ce vouchere este vorba

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

– Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

– Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult