Vizitatorii chinezi se amestecă cu localnicii în satul din Munții Rodopi, lângă granița cu Grecia. Pe o scenă din piața satului, cântăreți și cimpoieri în costume tradiționale brodate interpretează cântece populare sub soarele de vară târzie.
Producătorii de iaurt și brânză din regiune, mulți dintre ei vorbind puțin chineză, oferă mostre și produse spre vânzare, potrivit Reuters.
„Iaurtul bulgăresc este foarte popular în China… așa că vrem să încercăm iaurtul pur de aici”, a spus Ge Lin, 37 de ani, un turist din China.
Citește și: Cinci secrete pentru cele mai bune gogoși cu iaurt. Atât de pufoase și moi încât se topesc în gură
Turiștii chinezi vizitează Momchilovtsi din 2009, când o companie chineză de produse lactate a importat pentru prima dată bacteriile găsite în iaurtul local. Produsul companiei, sub marca Mosilian, este acum vândut în majoritatea supermarketurilor chinezești.
La începutul secolului al XX-lea, microbiologul bulgar Stamen Grigorov și zoologul rus Élie Metchnikoff au descoperit că consumul de iaurt îi ajuta pe țăranii bulgari să trăiască mai mult.
Iaurtul bulgăresc conține Lactobacillus bulgaricus și alte bacterii specifice regiunii, care contribuie la sănătate, întăresc imunitatea și sporesc longevitatea, a declarat prof. dr. Penka Petrova, directorul Institutului de Microbiologie al Academiei Bulgare de Științe.
„Iaurtul bulgăresc poate fi primul probiotic din lume și a fost utilizat pentru tratarea diverselor afecțiuni. Fiecare tulpină bacteriană izolată din iaurtul de casă are proprietăți distincte”, a spus ea.
O serie de studii științifice recente, care deschid o filă nouă în cercetarea alimentelor, au arătat că produsele lactate fermentate din Bulgaria au efecte benefice asupra sănătății.
Dimitar Danchev, 37 de ani, crescător de animale din a patra generație în regiune, a precizat că iaurtul local se obține atât din lapte de vacă, cât și din lapte de oaie, iar calitățile sale variază în funcție de sezon.
„Primăvara, când animalele pasc iarbă proaspătă, iaurtul are caracteristici specifice, … în timp ce toamna, când iarba este mai uscată, laptele este mai gros”.
Mitra Pareva, în vârstă de 95 de ani, a spus că iaurtul a făcut parte din dieta ei zilnică toată viața.
„Iaurtul îmi face bine. Primele alimente de pe masa mea sunt pâinea și iaurtul”, a spus ea.
Citește și: Cel mai mare producător de ulei din Bulgaria vrea să cumpere Argus