- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Val de ninsori, ger și ploi până vineri dimineață. Cum să-ți pregătești mașina pentru sezonul rece

06 Dec, 12:57 • Andrei Alina
Sezonul rece a venit în sfârșit și în România. După o luna noiembrie cu temperaturi record, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de precipitaţii pentru toată ţara, care va intra în vigoare miercuri după-amiaza. În intervalul 6 decembrie, ora 18:00 - 8 decembrie, ora 8:00, vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. La munte şi în Moldova vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. În celelalte regiuni, pe parcursul nopţii de miercuri spre joi (6/7 decembrie) vor predomina ploile, apoi vor fi precipitaţii mixte. Izolat se va depune polei.
Val de ninsori, ger și ploi până vineri dimineață. Cum să-ți pregătești mașina pentru sezonul rece

Vremea se răcește și mai tare la început de decembrie. Meteorologii anunță ninsori, ger și ploi până vineri dimineață. În aceste condiții, pregătirea vehiculului pentru sezonul rece este esențială pentru siguranța în trafic. Chiar dacă legislația nu prevede o dată fixă la care șoferii să fie obligați să monteze pe mașini cauciucuri de iarnă, neglijarea acestui aspect le poate aduce amenzi mari.

Citește și: În atenția șoferilor români. Amenzi grandioase pentru nerespectarea acestor reguli, chiar dacă mașina deține cauciucuri de iarnă!

 

Cum să-ți pregătești mașina pentru sezonul rece

Cauciucuri de iarnă:

Una dintre cele mai grave greșeli în sezonul rece este utilizarea anvelopelor de vară sau uzate în condiții de zăpadă, gheață sau polei. Este necesar să echipezi mașina cu anvelope de iarnă, pentru a asigura aderența corespunzătoare pe drumurile alunecoase.

Lipsa lichidului de parbriz rezistent la îngheț: Vizibilitatea optimă este crucială în sezonul rece

Utilizarea unui lichid de parbriz rezistent la îngheț este esențială pentru a evita înghețarea și pentru a asigura o curățare eficientă a parbrizului.

Citește și: Amenzi de 3.000 de lei pentru șoferii fără cauciucuri de iarnă chiar dacă nu ninge! Care sunt condițiile în care legea te obligă să schimbi anvelopele!

Neîncălzirea corespunzătoare a mașinii: Pornirea imediată în condiții de frig extrem poate afecta motorul. Este recomandat să lași motorul să se încălzească câteva minute înainte de a pleca la drum, asigurând o funcționare optimă a vehiculului.

Viteza excesivă: Adaptarea vitezei la condițiile de drum este esențială. Limita de viteză legală poate fi prea mare în condiții de iarnă, așa că este important să reduci viteza atunci când este necesar.

Folosirea bruscă a frânei: Frânarea bruscă pe drumuri alunecoase poate duce la pierderea controlului. Este recomandat să frânezi treptat, menținând o distanță mai mare față de vehiculele din față, scrie observatorul.md.