- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi de 3.000 de lei pentru șoferii fără cauciucuri de iarnă chiar dacă nu ninge! Care sunt condițiile în care legea te obligă să schimbi anvelopele!

19 Jan, 10:29 • Polojan Tudor
Chiar dacă ninsorile nu își fac simțită prezența, șoferii sunt obligați să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Cei ce vor fi prinși că încalcă legea riscă amenzi de gradul 4, de până la 3.000 de lei.
Amenzi de 3.000 de lei pentru șoferii fără cauciucuri de iarnă chiar dacă nu ninge! Care sunt condițiile în care legea te obligă să schimbi anvelopele!

Tot mai mulți conducători auto nu știu când sunt nevoiți să își schimbe cauciucurile, dat fiind faptul că legea nu prevede o dată anume la care ar trebui să se facă această schimbare. Specialiștii recomandă schimbre acestora în momentul în care temperaturile cresc, însă trebuie avută mare grijă în cazul în care revin ninsorile, scrie evz.ro.

Utilizarea cauciucurilor de iarnă la temperaturi de peste șapte grade Celsius poate scădea semnificativ performanța acestora. La o viteză de peste 100 de kilometri pe oră, presiunea din interiorul anvelopei scade, ducând la creșterea riscului de explozie.

Aderența unei anvelope scade dacă aceasta este dezumflată, în mod special dacă drumul este uscat, devenind mult mai elastică dacă și temperaturile sunt ridicate. Măsurile luate la momentul potrivit vă pot salva viața.

Mai citește și: Angajații din sănătate vor cel puțin 15% în plus la salarii. Se anunță proteste în toată țara

Cauciucuri de iarnă/ sursa: romaniatv.net
Cauciucuri de iarnă/ sursa: romaniatv.net

Care sunt prețurile pentru cauciucuri și schimbarea acestora?

Nu mici sunt riscurile la care sunt supuși șoferii și pasagerii în momentul în care mașina este echipată cu anvelopele necorespunzătoare vremii. De exemplu, cauciucurile de iarnă folosite vara sau primăvara au nevoie de o distanță mai mare pentru a frâna. Pierderea aderenței este și ea inclusă.

Titi Aur, fostul pilot de raliu, este de părere că șoferii ignoră aceste pericole din motive financiare.

„Își cumpără anvelope la mâna a doua, care au o durată de viață extrem de scurtă. Un cauciuc de iarnă nou are o adâncime a canalului de 8 milimetri și rămâne performant până la o adâncime de 5 milimetri. Anvelopele second hand vin cu o adâncime a canalului la care ar trebui schimbate”, a mai adăugat fostul pilot.

Tarifele pentru schimbarea cauciucurilor diferă de dimensiunea mașinii. Pentru o mașină cu dimensiuni mici, prețul este și el mai mic. Pentru un autoturism de mărime normală, prețurile se încadrează între 150 și 350 de lei. Pentru SUV-uri, în schimb, acestea pot ajunge și până la 1500 de lei.

Te-ar putea interesa: Raport trist pentru România: lista joburilor care vor dispărea foarte curând, din cauza inteligenței artificiale

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult