Varza de Lăzarea este un soi rar și distinctiv de varză originar din România, cu o tradiție de cultivare de peste 400 de ani, având un gust inconfundabil și caracteristici remarcabile care o fac unică în peisajul agricol al țării. Recent, acest soi a fost înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), marcând o etapă importantă în protejarea și promovarea sa, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
foto: varza de Lăzarea
Cultivat exclusiv în localitatea Lăzarea, din județul Harghita, varza se remarcă prin fragilitatea și rezistența sa, fiind apreciată de fermieri pentru calitățile sale excepționale. Spre deosebire de alte tipuri de varză, aceasta are o aromă mult mai intensă și delicată, caracteristici ce o fac extrem de valoroasă pe piață. Deși nu este un produs bio, varza de Lăzarea este cultivată cu metode tradiționale.
Unul dintre principalii susținători ai acestui soi este fermierul Lukács Geza, care se ocupă de păstrarea și promovarea varzei de Lăzarea. Acesta a reușit să păstreze soiul original, într-o perioadă în care numeroase falsuri au apărut pe piață, sub denumirea de „varză de Lăzarea”. În încercarea de a proteja acest soi rar și de a preveni confuzia cu produsele false, Lukács Geza a înființat Asociația Producătorilor Varza de Lăzarea, o organizație nonprofit care are rolul de a certifica autenticitatea și calitatea produsului.
În prezent, fermierul deține 25 de hectare dedicate exclusiv acestui soi de varză. De asemenea, cei care cultivă acest soi pot beneficia de un certificat de calitate emis de asociație, care garantează autenticitatea produsului și proveniența sa din Lăzarea.
„Răsadurile de varză de Lăzarea noi le producem. Ele nu pot fi cumpărate de nicăieri altundeva. Varza de Lăzarea se produce numai aici. Avem 25 de hectare, este o parcelă lângă un pârâu și acolo de 300 de ani se cultivă varza. (…)Am făcut o asociație nonprofit – Asociația Producătorilor Varza de Lăzarea – și în numele Asociației am înregistrat-o la OSIM, ca să o putem cumva ocroti de falsuri, pentru că toată lumea spunea că vinde varză de Lăzarea, dar nu era așa.
Numele soiului ar fi fost dus în derizoriu, acum producătorii din Lăzarea pot folosi numele gratis. Noi dăm și certificat de calitate pentru cei care cultivă varza de Lăzarea, cu numele, prenumele, ștampilă, o dovadă că cine cumpără varză de Lăzarea să știe de la cine a cumpărat, ce a cumpărat. Acum va trebui să reînnoim înregistrarea la OSIM, lucrul acesta se face o dată la 10 ani”, a menționat producătorul harghitean, conform agrointel.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Comercianții din piețe au crescut prețurile la murături înainte de Crăciun. Castraveții și varza, cele mai căutate la finalul anului 2024