Medicul Virgiliu Stroescu propune înlocuirea ciocolatei clasice cu un sortiment mult mai benefic sănătăţii.
În fapt, este vorba despre ciocolata în care a fost înlocuit ingredientul principal, cacao, cu un ingredient mult mai sănătos – pudra de roşcove.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/09/Virgiliu-Stroescu-1-e1759146608896.jpg)
Carobul sau pudra de roşcove are un gust dulceag, ușor caramelizat, motiv pentru care se află în topul preferințelor medicului.
„Carobul este praf de roșcove, are vitamine formidabile și este de 10 ori mai sănătos decât cacao. Se poate face ciocolată din el”, spune reputatul medic, potrivit Click
Pudra de roşcove poate fi integrată în prăjituri, smoothie-uri, budinci, dar poate fi consumată și ca băutură caldă, similară cu cacao cu lapte.
Studiile recente confirmă ceea ce culturile tradiționale știau deja de secole: roșcovele au numeroase beneficii pentru organism.
Pudra de roșcove este o sursă naturală de vitamine esențiale. Vitamina B2 stimulează producția de antioxidanți, care protejează celulele împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea prematură.
Vitamina A susține sănătatea ochilor, a pielii și regenerarea celulară, iar vitamina E, cu efecte antiinflamatorii și antioxidante, încetinește procesul de îmbătrânire celulară.
Acest aliment are, de asemenea, un conținut ridicat de fibre solubile, precum pectina, care reglează tranzitul intestinal. În caz de constipație, fibrele acționează ca un laxativ natural.
Datorită conținutului mare de fibre, pudra de roșcove taie eficient pofta de mâncare. În contact cu stomacul, fibrele formează un gel care tapetează pereții gastrici și induce senzația de sațietate.
Deși are un gust dulce, carobul se remarcă prin indicele glicemic scăzut (IG = 15). Acest lucru îl face ideal pentru persoanele care doresc să-și reducă aportul de zahăr fără a renunța complet la gustul plăcut. Fibrele pe care le conține încetinesc absorbția zaharurilor, menținând un nivel stabil al glicemiei.
Mai multe studii au arătat că introducerea pudrei de roșcove în alimentație contribuie la scăderea colesterolului rău. Datorită conținutului ridicat de tanini și fibre bogate în polifenoli, roșcovele limitează absorbția intestinală a grăsimilor și împiedică formarea plăcilor de aterom care pot bloca arterele, diminuând, astfel, riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale.