Știri interne

2022, anul românilor care au vrut să își schimbe locul de muncă! Cele mai căuate joburi din acest an

15 Dec, 19:05 • Gorgorin iulia
Tot mai mulți români au ales să-şi schimbe locul de muncă în 2022! Datele unei platforme de recrutare arată că față de anul trecut, oamenii au aplicat, în medie, la șase joburi pe lună, de două ori mai multe decât în 2021.
2022, anul românilor care au vrut să își schimbe locul de muncă! Cele mai căuate joburi din acest an

Datele platformei de recrutare online BestJobs arată că românii au aplicat, în medie, la șase joburi pe lună, de două ori mai multe decât în 2021. Cei mai mulți au aplicat la joburi cu #SalariuLaVedere, potrivit Agerpres.

De asemenea, numărul total al candidaților a fost cu 62% mai mare în 2022 faţă de anul trecut.

„Dintre candidaţii care şi-au completat CV-ul pe platforma BestJobs în 2022, 54% au menţionat cel puţin o experienţă profesională anterioară. 35% dintre ei specifică cel puţin o limbă străină printre cunoştinţe şi 14% deţin permis de conducere. Aproape jumătate (47%) vor să fie contactaţi de recrutori cu oferte de angajare, chiar dacă nu îşi caută activ un loc de muncă, iar 5% menţionează că sunt dispuşi să se relocheze pentru noul job”, arată analiza BestJobs.

În 2022, creşterea venitului din salarii a stat la baza eforturilor candidaţilor de a-şi găsi un job nou pentru cei mai mulţi candidaţi. 98% au declarat că îşi doresc să ştie salariul sau intervalul salarial pentru jobul la care aplică.

„Candidaţii români au fost mult mai activi în căutarea unui nou job anul acesta. Datele mai arată că sunt tot mai pregătiţi, iar pentru a se angaja în domeniul şi departamentul pe care şi-l doresc, majoritatea mizează în primul rând pe abilităţile specifice dobândite în joburile anterioare sau în urma unui stagiu de practică, voluntariat, internship, în cazul candidaţilor mai tineri”, a declarat Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.

Citește și: Studiu: Doar 4 din 10 angajatori români au majorat salariile în 2022! Vezi câte companii intenţionează să facă schimbări în numărul de angajaţi

Platforma de recrutare online Bestobs reuneşte specialişti din toate zonele ţării.  73% au domiciliul în jurul marilor oraşe, din municipiul Bucureşti, judeţele Timiş, Cluj, Braşov, Iaşi, Prahova şi Constanţa, în timp ce 27% aparţin de oraşe mai mici.

Joburile care au prezentat cel mai mare interes în 2022

În ceea ce priveşte domeniul de activitate, peste 18% dintre candidaţi au experienţă în Vânzări, 11% în Management, aproximativ 10% în domeniul Administrativ şi 9% în Producţie / Logistică. Şi candidaţii cu experienţă în domenii precum Financiar-Contabilitate, Inginerie, Specialişti/Tehnicieni, Call Center, HoReCa, Transport, IT au fost activi şi în căutarea unei noi provocări profesionale.

Aproape 1 din 5 candidaţi înscrişi anul acesta pe BestJobs au vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani şi aplică pentru joburi entry-level. Domeniile preferate de aceşti candidaţi sunt Call-center, Vânzări, Administrativ/ Secretariat şi Marketing.

Alţi 22% din totalul candidaţilor au vârsta între 25 şi 34 de ani, 23% au între 35 şi 44 de ani şi 22% au între 45 şi 54 de ani. Nu în ultimul rând, cei mai mulţi dintre candidaţii activi (aproape 55%) au fost bărbaţi, iar restul de 45%, femei.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, unde peste 4,6 milioane de profesionişti sunt conectaţi la piaţa muncii.

Citești și: Ce angajați români vor primi o primă de Crăciun de 7.300 de lei pe 19 decembrie