- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

A apărut lista obligațiilor fiscale restante de la ANAF! Află dacă ești pe „lista rușinii”

02 Feb, 14:18 • Stefan Simion
ANAF nu le dă iertare companiilor sau firmelor care nu au achitat obligațiile fiscale în trimestrul 4 al anului 2022. „Lista rușinii a apărut”, iar acolo apar inclusiv societăți a căror datorii depășesc suma de 100.000 lei.
A apărut lista obligațiilor fiscale restante de la ANAF! Află dacă ești pe „lista rușinii”

Reglementată de Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 558/2016, „lista rușinii” este cea care evidențiază numele firmelor și companiilor care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante în trimestrul 4, anul 2022. Acest ordin îi permite Agenției Naționale de Administrare Fiscală să publice listele debitorilor nu au achitat obligațiile fiscale. Lista cuprinde inclusiv cuantumul sumelor neachitate, conform Stiripesurse.ro

Obligațiile fiscale neachitate publicate

Această listă are la bază obligațiile fiscale pentru perioada octombrie – decembrie a anului 2022. În cadrul acesteia sunt publicate obligațiile fiscale care depășesc următoarele limite impuse de ANAF:

  • 500.000 lei, pentru debitorii care au calitatea unui mare contribuabil;
  • 250.000 lei, pentru debitorii care au calitatea unor contribuabili mijlocii;
  • 100.000 lei, pentru toate celelalte categorii de debitori, referindu-ne inclusiv la persoanele fizice care exercită profesii libere sau care desfășoară activități economice independente.

ANAF a adus la cunoștința publicului că „lista rușinii” va fi modificată în termen de maxim 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale restante din T4 2022.

Te-ar putea interesa și: ANAF are de plătit 14 milioane de euro către companiile din România. Instanța a decis

ANAF
ANAF

Dobânzi și penalizare de întârziere

ANAF aplică o dobândă în valoare de 0,2% și o penalitate în valoare de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere a contribuabililor. Aceste procente se aplică din momentul în care a fost depășită data scadentă și până în momentul în care sumele au fost achitate integral. Plata parțială a obligațiilor fiscale către ANAF nu duce la oprirea aplicării procentelor de dobândă și de penalitate.

Află dacă ești pe „lista rușinii”

Pentru a afla dacă ești pe această listă și pentru a identifica suma pe care trebuie să o achiți în conformitate cu prevederile legale, CLICK. Accesând acest link, vei putea vedea care este valoarea obligațiilor fiscale pe care o datorezi către ANAF, odată ce completezi câmpurile libere cu datele solicitate.

Citește și: Un clujean a fost somat de ANAF pentru o datorie de 3 lei: „Mă costă mai mult transferul bancar!”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult