- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF are de plătit 14 milioane de euro către companiile din România. Instanța a decis

31 Jan, 08:34 • Polojan Tudor
Companii precum Mega Image sau Romprest au contestat în instanță amenzile primite de la Consiliul Concurenței. Aproape 14 milioane de euro trebuie restituiți.
ANAF are de plătit 14 milioane de euro către companiile din România. Instanța a decis

După ce au atacat în instanță amenzile de la Consiliul Concurenței, mai multe companii din România vor primi acum bani de la ANAF. Mega Image, Loteria Română, Auchan, Romprest sau Uniunea Națională a Societăților de Asigurare – Reasigurare din România (UNSAR) sunt printre numele care se regăsesc pe listă, scrie economica.net.

Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut definitiv un procent de 66% din suma totală a amenzilor date în anii anteriori de către Consiliul Concurenței, totalul ridicându-se la peste 123 de milioane de lei. În 2022, Consiliul Concurenței a fost implicat în 293 de dosare, 64 dintre acestea fiind soluționate de către ICCJ. 90% dintre acestea s-au soluționat în favorea Consiliului.

Deoarece nu toate procese au fost câștigate de către consiliu, statul va trebui să ramburseze prin intermediul ANAF în jur de 62,8 de milioane de lei, echivalentul a 13,95 milioane de euro.

Mai citește și: Prețurile chiriilor cresc de la an la an. 2022 a fost mai scump decât 2021. Care sunt prețurile pentru 2023

Mega Image, pe lista companiilor care au primit amenzi de la Consiliul Concurenței/ sursa foto: accelerate24.news
Mega Image, pe lista companiilor care au primit amenzi de la Consiliul Concurenței/ sursa foto: accelerate24.news

Aproape 179 de milioane de lei, amenzi pentru companii în 2022

În 2022, suma totală a amenzilor a ajuns la aproape 179 de milioane de lei, mai exact 178,6. Topul companiilor amendate:

Pe primul loc se află 65 de companii și Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN, care au fost amendate de către Consiliul Concurențe cu 130,9 milioane de lei. Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig și brokerul de asigurări Aon România ocupă locul 2 în top, cu amenzi în valoare de 15,1 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 3 milioane de euro.

Volvo România ocupă locul 3 în clasament. Aceasta a încasat penalizări care se ridică la 13,2 milioane de lei, urmat de Mega Image pe locul 4 cu 10 milioane de lei.

Pe locul 5 se află mai multe companii, 8 la număr: Renania Trade SRL, Avanti SRL, Tricomexim SRL, T&T Invest SRL, Mariad Serv SRL, Litind SRL, Dalgeco Confecții Textile SRL, Lingemann Beschaffungssysteme. Acestea au fost nevoite să achite contravenții cu o valoare totală care se ridica la 4,8 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și: Anchetă penală la ROMARM, directorul reținut. Legătura dintre Pițurcă și Țuțu, șpagă de 10.000 euro. Ce spune Ministerul Economiei

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult