- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Milioane de români sunt acționari la Hidroelectrica, deși nu știu acest lucru. Cum a fost posibil acest lucru

12 Sep, 09:54 • Andrei Alina
Peste 8 milioane de români sunt acționari la Hidroelectrica, deși mulți nu au habar. Fondurile de pensii cu contribuție obligatorie dețin spre 10% din cea mai mare companie energetică din România.
Milioane de români sunt acționari la Hidroelectrica, deși nu știu acest lucru. Cum a fost posibil acest lucru

Cele 7 fonduri de pensii administrate privat, la care cotizează obligatoriu, cu 3,75% din salariul lunar brut, peste 8 milioane de români, dețineau, la finalul lunii iulie 2023, circa 9,5% din Hidroelectrica, adică circa 30% din acțiunile companiei listate la Bursa de Valori București de Fondul Proprietatea, potrivit Economica.net.

La începutul lunii august 2023, acțiunile H2O deținute de cele șapte fonduri de pensii administrate privat valorau peste 4,7 miliarde de lei, ponderea titlurilor în portofoliile fiecărui fond variind între 1,1% și 5,7%.

Citește și: O nouă centrală hidroelectrică în România. Sebastian Burduja a făcut anunțul: „Proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti avansează”

AZT Viitorul tău, fond de pensii care adună circa 1,7 milioane de participanți, are cea mai importantă deținere, evaluată la 1,37 de miliarde de lei la finalul lunii iulie. Imediat sub AZT vine NN, cel mai mare fond din sistem, cu peste 2,2 milioane de participanți și o deținere de 1,36 de miliarde de lei la Hidroelectrica.

Hidroelectrica a fost listată la bursă la finalul lunii iunie 2023. Acțiunea a fost un succes, acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica (circa 20% din total) fiind cu mult suprasubscrise. În total, doar în cadrul IPO au avut loc circa 52.000 de tranzacții, peste 15.000 de conturi noi fiind deschise cu această ocazie. Compania a fost astfel evaluată la aproximativ 50 de miliarde de lei, având în vedere că acțiunile FP s-au vândut cu aproximativ 10 miliarde de lei.

Citește și: Fondul de pensii private din România au cumpărat acțiuni de 4,4 mld. lei în IPO Hidroelectrica. Pilonul I și II dețin 9,7% din companie

Recent, Hidroelectrica (H2O) a publicat primul raport către Bursă, anunțând un profit net de 4 miliarde de lei în primele şase luni din 2023, în creştere cu 46% faţă de S1/2022 şi venituri de 7 miliarde de lei cu un plus 42%.