- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fondul de pensii private din România au cumpărat acțiuni de 4,4 mld. lei în IPO Hidroelectrica. Pilonul I și II dețin 9,7% din companie

22 Aug, 10:16 • Constantin Cristina
Fondurile de pensii private au subscris 48% din IPO-ul Hidroelectrica şi au cumpărat acţiuni şi după listare, ajungând la o deţinere de 9,7% din companie.
Fondul de pensii private din România au cumpărat acțiuni de 4,4 mld. lei în IPO Hidroelectrica. Pilonul I și II dețin 9,7% din companie

Fondurile de pensii private din România, atât cele obligatorii Pilon II, cât și cele facultative Pilon III, au avut un rol determinant în listare istorică a Hidroelectrica (H2O) la BVB în contextul achiziționării a jumătate din pachetul de acțiuni scos la vânzare de Fondul Proprietatea și în decizia de listare a companiei doar în România, nu și pe o bursă externă așa cum intenționa inițial acționarul vânzător, a informat zf.ro.

Citește și: Nicolae Ciucă aruncă bomba despre listarea Hidroelectrica! ”Cel mai aşteptat moment bursier al ultimilor ani la Bucureşti. O realizare remarcabilă pentru ţara noastră”

Fondul de pensii private din România au cumpărat acțiuni de 4,4 mld. lei în IPO Hidroelectrica. Pilonul I și II dețin 9,7% din companie

Dan Armeanu, vicepreședinte al ASF, a transmis că Pilonul II şi Pilonul III au subscris 46,85% din acțiunile H2O scoase la vânzare, adică au cumpărat acțiuni de 4,4 mld. lei în IPO.

Oferta Hidro s-a desfășurat din 23 iunie până pe 4 iulie cu debutul la tranzacționare pe 12 iulie, fiind în valoare de 9,3 mld. lei. La 14 iulie 2023 fondurile aveau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, echivalentul a 4,37 mld. lei, iar la 4 august 2023 deținerea ajunsese la 9,71%, adică 4,75 mld. lei, ceea ce înseamnă că fondurile au intrat la cumpărare inclusiv post-listare.

Hidroelectrica
Hidroelectrica

Listarea Hidroelectrica a reprezentat un real succes de către investitorii români, dar și de către cei străini. Potrivit unui calcul realizat de sursa citată, oferta a fost subscrisă, iar Fondul Proprietatea a scos la vânzare întreg pachetul de 20% dintre acțiunile deținute. Fondul Proprietatea deține încasări de 9 miliarde de lei. De asemenea, cel mai mare număr de implicați în achiziționarea acțiunilor a fost al investitorilor mici, urmați apoi într-un număr mai mic de investitorii instituționali români și la urmă vin și cei străini.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din regiune și este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est și are o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei în 2022. Cea mai mare Ofertă Publică Inițială (IPO) din România până în acest moment și una dintre cele mai mari din Europa în 2023 este cea a UniCredit. Aceasta a acționat în calitatea de Deținător Comun al Registrului de Subscrieri în cadrul ofertei publice de vânzare Hidroelectrica la Bursa de Valori București (BVB), în valoare de 1,9 miliarde de euro.

Alte articole: Listare Hidroelectrica. Cine a dat lovitura și deține cea mai mare pondere din totalul acțiunilor. Țiriac a luat doar 5%