- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă centrală hidroelectrică în România. Sebastian Burduja a făcut anunțul: „Proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti avansează”

24 Aug, 19:29 • Lupu Alexandra
Sebastian Burduja anunță un nou proiect în România. Caietul de sarcini pentru studiul de fezabilitate al realizării Centralei hidroelectrice Tarniţa – Lăpuşteşti va fi redactat în septembrie 2023. Iată mai multe informații.
O nouă centrală hidroelectrică în România. Sebastian Burduja a făcut anunțul: „Proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti avansează”

Sebastian Burduja anunță o nouă centrală hidroelectrică în România. Concret, SAPE, Ministerul Energiei și Hidroelectrica se vor ocupa în luna septembrie a acestui an de redactarea caietului de sarcini pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții la Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti, informează economedia.ro.

Sebastian Burduja a făcut anunțul

Sebastian Burduja a anunțat că proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti avansează. Ministrul a confirmat că SAPE, Ministerul Energiei și Hidroelectrica vor redacta în septembrie 2023 caietul de sarcini pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiții. Sebastian Burduja precizează că există un interes național pentru acest proiect, tocmai de aceea, termenul de depunere a ofertelor neangajate a fost prelungit cu două săptămâni, până pe data de 22 august.

Te-ar putea interesa și: Veste proastă pentru români! Guvernul Ciolacu vrea să elimine compensările din facturile la energie începând cu toamna anului 2023

„Proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti avansează. În luna septembrie, SAPE, Ministerul Energiei şi Hidroelectrica vor redacta caietul de sarcini privind întocmirea studiului de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti.

Pentru anunţul lansat pe 1 august anul curent, de SAPE SA pe site-ul https://www.sape-energie.ro/category/consultari-de-piata/, privind cercetarea de piaţă pentru stabilirea valorii estimate, respectiv a preţului estimativ pentru fiecare fază de proiect solicitată, durata de realizare a celor două etape, documentele necesare, identificarea prestatorilor cu experienţă în întocmirea documentaţiilor, în prestarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, a existat interes internaţional.

Datorită acestui interes, aşa cum reiese din numărul de scrisori şi oferte neangajante pe care SAPE le-a primit de la diverse companii şi organizaţii din întreaga lume, inclusiv Coreea de Sud, Spania şi Germania, termenul de depunere a ofertelor neangajante a fost prelungit cu două săptămâni, până pe 22 august a.c.

În cadrul cercetării de piaţă, au fost depuse 13 oferte neangajante pentru realizarea proiectului Tarniţa – Lăpuşteşti. Ele vor fi analizate de SAPE, urmând ca în luna septembrie să se treacă la următoarea etapă”, transmite Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja

Funcţionarea hidrocentralei Tarniţa – Lăpuşteşti şi producţia de energie verde reprezintă un proiect prioritar pentru România. Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești avea la bază o investiție de tip greenfield de peste 1 miliard de euro. Conform proiectului, centrala hidroelectrică trebuia să fie construită pe parcursul a 5 – 7 ani.

Centrala hidroelectrică trebuia să se afle la 30 kilometri de orașul Cluj-Napoca. În 2017, Guvernul a întrerupt procedura de selecție și a decis să analizeze alte modalități prin care să atragă investitori pentru proiectul Tarnița. În 2020, ministrul Energiei de atunci, Virgil Popescu, a vorbit despre abandonarea acestei idei, aspect care s-a și întâmplat până astăzi, când Sebastian Burduja a anunțat că proiectul este reluat.

Citește și despre următorul subiect: Sebastian Burduja susține eliminarea subvențiilor la energie, de care beneficiau românii „Este o presiune majoră asupra bugetului de stat”