- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

ANAF a început să trimită notificări celor care nu au folosit e-Factura. Chiar și cei care s-au conformat mai târziu au fost somați

22 Mar, 22:53 • Alexe Raluca
ANAF a început să trimită notificări contribuabililor care nu au folosit sistemul RO e-Factura. Pe rețelele de socializare au fost postate multe astfel de informări.
ANAF a început să trimită notificări celor care nu au folosit e-Factura. Chiar și cei care s-au conformat mai târziu au fost somați

ANAF a început să trimită notificări celor care nu au folosit e-Factura. În unele cazuri este vorba despre firme care au încărcat cu întârziere facturile.

Citește și: Alertă cibernetică! Escrocii folosesc imaginea ANAF pentru a obține informații din sistemul e-Factura

ANAF trimite notificări celor ce nu au folosit e-Factura

„Urmare a analizei efectuate la nivelul instituției noastre, pe baza datelor aferente lunii ianuarie 2024, s-a constatat că nu ați raportat în Sistemul Național de Facturare Electronică – RO e-Factura”, se arată în notificarea primită de cei care nu s-au conformat noilor reguli.

Documentul mai vorbește despre termenele de transmitere a facturilor. Momentan, până la 31 martie, nu se dau amenzi, ci doar avertismente. La momentul actual există discuții prin Ministerul Finanțelor cu privire la o prelungire a termenului până la 31 mai. Proiectul va fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

Începând cu 1 aprilie 2024, ANAF va începe sancțiunile pentru netransmiterea facturilor. Dacă nu sunt declarate valorile se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari. Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, iar ceilalți contribuabili, adică cei mai mici, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Citește și: Marcel Boloș, mesaj tranșant după reorganizarea ANAF: Antifrauda are un singur scop