- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Analiștii financiari trag semnalul de alarmă: curs de peste 5 lei / euro și o inflație de peste 10% în următorul an

29 Nov, 11:10 • Cassano Sabrina
Analiștii financiari prognozează în circa 12 luni o inflație o inflație de 10,56% și un curs de 5,0652 lei/euro. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 33,3 puncte
Analiștii financiari trag semnalul de alarmă: curs de peste 5 lei / euro și o inflație de peste 10% în următorul an

Analiștii financiari prognozează în circa 12 luni o inflație o inflație de 10,56% și un curs de 5,0652 lei/euro.

Analiștii financiari trag semnalul de alarmă: curs de peste 5 lei / euro și o inflație de peste 10% în următorul an

“Pe fondul anticipațiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică și-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluție în concordanță cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanță cu scăderea încrederii în economie, și anticipațiile de creștere economică s-au redus de la 4.5% în 2022 la 1.6% în 2023”,

spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 33,3 puncte. Acest lucru s-a întâmplat din cauza scăderii  0,3 puncte a componenței de anticipații și cu 3,4 puncte a componenței de condiții curente.

Privitor la cursul de  schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Mai exact,valoarea medie a anticipațiilor pe pentru orizontul de 6 luni este de 5,0000 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0652 lei pentru un euro. Cele două valori anticipate se află înr-o ușoară reducere față de exercițiul din luna august.

79% dintre cei care au participat la sondaj anticipează o scădere a proprietăților rezindențiale, (nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețurilor), iar  83% dintre participanți sunt de părere că prețurile sunt supraevaluate.

Citește și: Trei tipuri de salariu minim în România, din 2023, după ultimele decizii ale Guvernului. Care sunt diferenţele şi cât va încasa fiecare categorie

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022 scade la o valoare medie de 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,8%. Evoluția anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,5%. Pentru anul 2023 valoarea anticipate de creștere a PIB real este 1,6%. Datoria publică în PIB este anitcipata să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Acest sondaj este realizat lunar de de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an. Sondajul se realizează în fiecare lună, la sfârșitul fiecărei săptămâni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică este cuprinsă între valori de la  0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească). Se calculează pe baza a șase întrebări cu privire la: condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, precum și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Citește și: Guvernul promovează utilizarea energiei din surse regenerabile. Ce prevede proiectul OUG