- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei globale în 2023

10 Apr, 22:24 • Cornel Ghimeșan
Banca Mondială şi-a îmbunătăţit uşor perspectivele privind creşterea economiei globale în 2023, la 2%, de la o prognoză din ianuarie de 1,7%.
Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei globale în 2023

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei globale în 2023. Cu toate acestea, preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, a subliniat luni că încetinirea de la creşterea mai puternică din 2022 va amplifica o criză a datoriilor pentru ţările în curs de dezvoltare, transmite Reuters.

Citește și Pagubele din Turcia sunt estimate la 34 de miliarde de dolari. Banca Mondială afirmă că reconstrucția are „potențial de două ori mai mare”

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei globale în 2023

Astfel, revizuirea în sens ascendent a previziunilor s-a datorat unei perspective îmbunătăţite pentru redresarea Chinei după ridicarea restricţiilor legate de Covid-19, creşterea fiind acum anticipată la 5,1% în acest an, comparativ cu ritmul de 4,3% estimat în raportul Global Economic Prospects al băncii din ianuarie, a declarat David Malpass într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Grupului Băncii Mondiale a subliniat că economiile avansate, inclusiv SUA şi Europa, se descurcă  puţin mai bine decât a anticipat instituția pe care o conduce în ianuarie, când a început săptămâna Reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

Cu toate acestea, șeful Băncii Mondiale a avertizat că turbulenţele din sectorul bancar şi creşterea preţului petrolului ar putea exercita din nou o presiune de scădere asupra perspectivelor de creştere economică în a doua jumătate a anului 2023.

David Malpass a subliniat că întâlnirile tehnice din această săptămână cu oficialii chinezi pot ajuta la ”spargerea gheţii” cu privire la o potenţială mişcare în ceea ce priveşte reducerea datoriilor, extrem de necesară pentru ţările sărace.

De asemenea, China ar putea să obţină câteva puncte politice la un cost destul de scăzut pentru instituţiile sale de creditare, a mai spus Malpass.

”Din punctul de vedere al instituţiilor lor, nu este o sumă atât de mare. Este benefic pentru China să facă această mişcare” atât din punct de vedere economic, cât şi politic”, a spus Malpass.

Recent, într-o sesiune separată, atât David Malpass, cât şi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, au declarat că perspectivele lente de creştere pe termen mediu, sub 3% în acest an şi aproximativ 3% pentru următorii cinci ani, estimate de FMI, reprezintă o problemă pentru ţările în curs de dezvoltare.

Preşedintele Grupului Băncii Mondiale susține este nevoie de o creştere mai mare pentru crearea de locuri de muncă şi, de asemenea, pentru a încetini migraţia economică din ţările sărace, dar a spus că fluxul net de capital din ţările în curs de dezvoltare trebuie să fie inversat pe măsură ce ratele dobânzilor se normalizează.

”Sper că, pe măsură ce avem aceste întâlniri pentru a discuta despre priorităţile urgente imediate ale stabilităţii preţurilor, stabilităţii financiare, vom acorda mai multă atenţie modului în care lumea poate intra într-o creştere mai mare”, a spus Kristalina Georgieva.

Totodată, FMI va publica în cursul zilei de marţi ultimele sale previziuni economice, însă până atunci previziunile Băncii Mondiale tind să fie ceva mai scăzute deoarece se bazează pe cursurile de schimb ale pieţei, în timp ce previziunile FMI se bazează pe cursurile de schimb lae paritatea puterii de cumpărare.

Citește și Banca Mondială dă alerta! România este una dintre cele mai expuse țări în fața unui cutremur istoric. „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populație se află în zone cu un risc seismic ridicat”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult