- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bitcoin a ajuns la 35.000 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimul an

25 Oct, 12:48 • Dobran Viorel
Bitcoin depăşeşte 35.000 de dolari, cel mai înalt nivel de un şi jumătate, în urma unor hotărâri ale justiţiei americane.
Bitcoin a ajuns la 35.000 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimul an

Bitcoin, cel mai ridicat nivel din aproape un an şi jumătate. Acest lucru a urmat unei creşteri de 10% luni, când bitcoin a înregistrat cea mai bună zi din aproape un an, iar creşterea s-a răspândit pe piaţa criptomonedelor.

Se preconizează că orice aprobare din partea Comisiei pentru valori mobiliare şi burse din SUA (SEC) a unui fond tranzacţionat la bursă (ETF) care deţine bitcoin în numele investitorilor fondului va alimenta cererea.

Un ETF de bitcoin la vedere, se argumentează, ar permite investitorilor care până acum se temeau de criptomonede să aibă acces la acest activ prin intermediul pieţei bursiere, introducând un nou val de capital în acest sector.

Anunț major din piața crypto: condiția esențială pentru ca Bitcoin să atingă un nou record ar putea fi împlină în doar câteva luni

„Valoarea … oricărui activ, practic, este dată de numărul de persoane care îl folosesc”, a declarat Steen Jakobsen, director de investiţii la Saxo.

Bitcoin, un activ volatil al cărui preţ s-a dublat până acum în acest an, a crescut ultima dată cu 9,51%, la 34.530 de dolari, cel mai ridicat nivel din luna mai a anului trecut. A doua cea mai mare criptomonedă, ether , a urcat cu 6,82%, la 1.825,50 dolari, cel mai ridicat nivel din august.

Bitcoin creştea, spre ora 9.50 GMT (12.50, ora României), cu 9,25%, la 34.446 dfe dolari, după ce a depăşit marţi, pentru scurt timp, pragul de 35.000 de dolari, şi a urcat la un nivel de 35.172 de dolari, un nivel pe care nu l-a mai atins din mai 2022.

Cursul bitcoin s-a dublat de la începutul acestui an

Bitcoin beneficiază de o ”îmbunătăţire a perspectivelor de acceptare a ETF (fonduri indexate)” şi îşi ”menţine forţa ca investiţie oarecum alternativă într-o perioadă de incertitudine”, apreciază un analist de la XTB, Walid Koudmani.

Creşterea cursului primei criptomonede are loc în urma unei hotărâri a unei Curţi de Apel federale de la Washington, luni, care a confirmat o victorie a gestionarului de active în criptomonede Grayscale.

Creştere bruscă a preţului Bitcoin. Totul s-a întâmplat după o decizie a instanţei

La sfârşitul lui august, această Curte de Apel a dat dreptate Grayscale, care contesta un refuz al SEC, jandarmul pieţei americane, de a autoriza cotarea unui fond indexat (ETF), ale cărui active erau investite în această criptomonedă.

Curtea stabilea că SEC nu şi-a argumentat suficient motivele refuzului, iar autoritatea de reglementare a depăşit data contestării acestei hotărâri.

Bitcoin, tokenul lider din crypto
Bitcoin, tokenul lider din crypto

Autorizarea unui astfel de fond, pe care vor să-l lanseze mai mulţi actori, ”ar putea încuraja o gamă mai largă de investitori să intre în sectorul criptomonedelor”, apreciază un analist de la Tickmill, Patrick Munnelly.

Vineri, bitcoin a depăşit pragul de 30.000 de dolari, în urma unei retrageri parţiale a SEC, care a sesizat justiţia federală pentru a obţine o condamnare a Ripple Labs, care a creat criptomoneda XRP, pe care o acuză că a comercializat-o fără să o înregistreze în prealabil la SEC.