- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Blocaj pe piața imobiliară din România? „Am un apartament de 3 camere la vânzare de vreo 9 luni, am tot scăzut prețul”

14 Jul, 15:03 • Andrei Alina
Piaţa imobiliară din România dă semne de lentoare pe mai multe segmente, însă rezultatele rămân destul de solide în general, susţin experţii Colliers România într-o radiografie pentru prima jumătate de an. Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în luna iunie 2023 au fost vândute, la nivelul întregii ţări, 44.419 imobile, cu 12.780 mai puţine faţă de luna mai, și cu 8.527 mai mic faţă de perioada similară a anului 2022.
Blocaj pe piața imobiliară din România? Am un apartament de 3 camere la vânzare de vreo 9 luni, am tot scăzut prețul

Românii nu se mai înghesuie să mai cumpere locuințe, iar mulți nici nu-și mai permit să cumpere după creșterea IRCC și majorarea ratelor creditelor.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iunie 2023, în Bucureşti – 7.253, Ilfov – 3.023 şi Braşov – 2.247. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman – 84, Olt – 100 şi Ialomiţa – 253.

Citește și: Noi reguli pe piața imobiliară! Cu ce obligații își vor bate capul, din 10 iunie, chiriașii și proprietarii

În primele şase luni ale anului 2023 au fost tranzacţionate 281.573 de imobile, cu 59.500 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate în luna martie – 57.499, iar cele mai puţine în ianuarie – 33.274, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Citește și: CUTREMUR pe piața imobiliară! Prețurile locuințelor și ale chiriilor au făcut gaură în buzunarele românilor

Nu doar cei care ar vrea să cumpere sunt afectați. Și cei care au scos la vânzare case se plâng că reușesc cu greu să încheie o tranzacție. Este cazul unui bărbat care încearcă de aproape un an să vândă un apartament de 3 camere.

„Am un apartament de 3 camere la vânzare de vreo 9 luni, timp în care am tot scăzut prețul, odată cu inflația în trend ascendent, iar acum că trendul este în scădere, am ceva persoane care mi-au făcut oferta la apartament la un preț sub cel cerut de mine.

Întrebarea mea este, să aștept un trend ascendent în creșterea prețurilor la imobiliare, odată cu relaxarea creditelor, unde și dobanzile scad etc.?”, a scris un bărbat pe grupul Viața și banii, potrivit ziare.com.