- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CUTREMUR pe piața imobiliară! Prețurile locuințelor și ale chiriilor au făcut gaură în buzunarele românilor

12 Jul, 15:44 • Constantin Cristina
Achiziționarea locuințelor a devenit un lux pentru români în această perioadă, motivul fiind explozia prețurilor pe piața imobiliară. Cum au crescut ele în România.
CUTREMUR pe piața imobiliară! Prețurile locuințelor și ale chiriilor au făcut gaură în buzunarele românilor

Din 2010 până în prezent, piața imobiliară a suferit modificări colosale în ceea ce privește prețurile. Locuințele și chiriile au devenit un obiectiv greu de atins pentru români, în zilele noastre, a precizat ziare.com.

Citește și:

CUTREMUR pe piața imobiliară! Prețurile locuințelor și al chiriilor au făcut gaură în buzunarele românilor

Potrivit datelor publicate de Eurostat, o comparație între piața imobiliară pe teritoriul Uniunii Europene în timpul crizei economice din 2008-2010 și primul semestru al anului 2023 arată că prețurile achiziționării unei locuințe, precum și în ceea ce privește prețul chiriilor.

În Estonia au fost înregistrate tarife crescute în privința locuințelor, cu valori care depășesc 200%, iar în Ungaria au crescut cu 180%. La polul opus se află Grecia, unde tarifele locuințelor au scăzut cu 14%, iar în Italia au scăzut cu 9%.

prețuri chirii
prețuri chirii

După o scădere bruscă între al doilea trimestru al anului 2011 și primul trimestru al anului 2013, prețurile locuințelor au rămas mai mult sau mai puțin stabile între 2013 și 2014. Apoi, după o creștere rapidă la începutul lui 2015, prețurile locuințelor au crescut mai rapid decât chiriile până în al doilea trimestru al anului 2022.

În al treilea trimestru al anului 2022, tarifele locuințelor au crescut în același ritm cu chiriile (ambele +0,7% față de trimestrul al doilea din 2022). Din trimestrul al patrulea din 2022, tarifele locuințelor au început să scadă, în timp ce chiriile au continuat să crească.

În cazul chiriilor, tarifele au crescut în 26 de țări din UE și doar într-una au scăzut, respectiv Grecia cu -22%. Estonia a suferit cele mai mari creșteri în ultima perioadă, mai precis cu +212%, iar în Lituania cu +165%.

Raportat la România, prețurile au explodat la chirii, având creșteri de 40%, iar în privința locuințelor au fost suportate modificări mai reduse.

Alte articole: Chirii mai scumpe în România, în 2023. Care sunt prețurile în imobiliare, în București, Cluj, Brașov, Timișoara și Iași