- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bugetul UE pentru 2024 a fost aprobat. Câte miliarde sunt puse la bătaie

20 Nov, 18:32 • Alexe Raluca
Consiliul European a aprobat textul comun referitor la bugetul general al Uniunii Europene pentru anul 2024. Acest acord a fost stabilit în cadrul negocierilor din data de 11 noiembrie cu Parlamentul European.
Bugetul UE pentru 2024 a fost aprobat. Câte miliarde sunt puse la bătaie

Bugetul anual al Uniunii Europene a fost aprobat. Bugetul pentru anul 2024 a primit avizul Consiliului European, iar angajamentele totale au fost fixate la aproape 190 de miliarde de euro, adică, mai exact, 189 385,4 milioane de euro. Plățile totale însumează peste 140 miliarde de euro sau, mai exact, 142 630,3 milioane de euro.

Citește și: Răsturnare de situație! Guvernul a aprobat bugetele CFR SA și CFR Călători, precum și tichetele de masă ale angajaților Metrorex

Bugetul UE pentru 2024 a fost aprobat

De asemenea, suma de 360 de milioane de euro a fost rezervată ca parte din plafonul de cheltuieli al actualului cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Acest lucru va oferi Uniunii Europene flexibilitatea de a răspunde rapid la situații neașteptate. Consiliul European a anunțat că bugetul pentru 2024 ține cont de marile priorități la nivel european. El reflectă „în mod clar principalele priorități ale UE, inclusiv redresarea economică și tranziția ecologică și digitală, și reacționează la contextul geopolitic dificil din prezent”.

„Angajamentele sunt promisiuni obligatorii din punct de vedere juridic de a cheltui bani pentru activități care sunt puse în aplicare pe parcursul mai multor ani. Plățile acoperă cheltuielile care decurg din angajamentele asumate în anul în curs sau în anii precedenți”, se arată în comunicat.

Parlamentul European va oficializa adoptarea bugetului după ce va aproba textul comun convenit. Atât Consiliul, cât și Parlamentul au la dispoziție 14 zile, începând cu 11 noiembrie 2023, pentru a finaliza procesul de aprobare a bugetului.

„Mă bucur că am ajuns la un acord cu privire la bugetul pentru anul viitor. Acesta ne va oferi mijloacele necesare pentru a ne concentra asupra domeniilor prioritare ale UE, păstrând în același timp o marjă de manevră financiară suficientă pentru a răspunde la circumstanțe neprevăzute. De asemenea, asigură o abordare realistă, ținând cont de contextul economic și geopolitic actual, de interesele contribuabililor și de necesitatea de a răspunde noilor provocări care ar putea apărea în 2024”, a transmis Esperanza Samblás, secretar de stat spaniol și negociator-șef al Consiliului pentru bugetul UE 2024.

Bugetul anual al Uniunii Europene reflectă alocarea resurselor financiare pentru diverse programe și inițiative desfășurate la nivelul întregului bloc comunitar. Acesta cuprinde cheltuieli în numeroase domenii, iar printre acestea se numără agricultura, coeziuna economică și socială, cercetarea și inovarea, politicile de mediu, afacerile externe, securitatea și altele.

Bugetul UE este stabilit prin procesul bugetar anual, unde se negociază și se aprobă resursele financiare pentru activitățile comunitare. Alocările bugetare reflectă prioritățile și obiectivele Uniunii Europene într-un anumit exercițiu financiar.

Citește și: Declarații de ultim moment ale lui Marcel Ciolacu despre bugetul anului 2024! „Trebuie să construim bugetul pe anul viitor și avem două ministere importante”