- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Dilema investitorilor: Dam dividende sau pastram profitul pentru \”zile negre\”?

30 Mar, 00:02 • razvan.codorean
Criza economica imparte companiile in doua categorii, dupa felul cum vor fi utilizate profiturile. Unii jucatori anunta ca vor da dividende, in timp ce altii prefera sa isi securizeze finantele.
Dilema investitorilor: Dam dividende sau pastram profitul pentru \zile negre\?

Sa iti rasplatesti investitorii, pentru ca au avut incredere si ti-au cumparat actiunile, oferindu-le dividende pe masura profitului, sau sa le ceri sa „stranga cureaua”, pentru a rezista celei mai grave crize economice din ultimii 70 de ani?

Aceasta dilema, spun specialistii, macina majoritatea managerilor din companiile ce activeaza in economia romaneasca.

Pana anul trecut, cei care investeau in actiuni erau aproape siguri ca daca firma e profitabila, vor avea de strans roadele intr-un timp relativ scurt. Acum, viziunea s-a schimbat. In unele cazuri, degeaba ai cumparat actiuni la bursa din timp, estimand ca vei castiga atat din cresterea valorii titlurilor, cat si din dividende. E posibil sa nu mai primesti nimic, daca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) decide ca e necesara o politica financiara anti-criza.

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si BCR, cel mai important business bancar, dupa active, se afla, din acest punct de vedere, pe pozitii total opuse.

Desi a incheiat anul trecut cu un profit de 1,022 miliarde lei (278 milioane euro), conducerea Petrom a anuntat ca nu va distribui dividende in 2009, in conditiile in care ultimul trimestru a tras in jos business-ul companiei, iar profitul a scazut astfel cu 43% fata de cel realizat in 2007.

„Propunerea cu care ne vom duce in AGA din aprilie va fi aceea a unui dividend zero si s-ar putea sa luam in calcul o masura similara si pentru anul 2009. Este cea mai inteleapta decizie pe care o putem lua in actualele conditii de piata”, a declarat Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom.

Propunerea este sustinuta de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom. „Avem nevoie de bani la Petrom, pentru a continua procesul de modernizare a companiei”, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV, intr-o conferinta organizata la Viena.

In schimb, BCR va propune actionarilor, in sedinta din 14 mai, sa distribuie sub forma de dividende 40% din profitul record de anul trecut, de 2 miliarde de lei, adica 813 milioane lei (aproape 190 mil. euro).

Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al bancii, a explicat ca, potrivit contractului de vanzare-cumparare, grupul austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, se obliga sa acorde pana la momentul listarii la bursa un dividend de cel putin 40% din profitul net calculat pe standarde internationale. Bineinteles, partea leului si-o va lua chiar Erste, care detine in prezent peste 69% din capital.

BRD Soc Gen a anuntat ca va propune un dividend brut de 507,5 milioane lei (118 mil. euro), cu 23% mai mare decat anul trecut. Valoarea dividendului brut propus actionarilor, in sedinta din 29 aprilie, este de 0,72828 lei/actiune, fata de 0,5921 lei/actiune in 2008, cand banca a inregistrat, ca si BCR, un profit record, de 1,35 miliarde de lei.

Actionarul majoritar al BRD, Societe Generale, ar urma sa primeasca din dividende aproape 60 milioane de euro, iar cele 5 SIF-uri care detin cate 5% din banca, ar primi in medie 5 milioane de euro.

In randul bancilor care nu vor distribui dividende se afla Volksbank Romania, care a inregistrat totusi anul trecut un profit de 37,8 milioane euro, in crestere cu 54%.

„Actionarii nostri s-au angajat sa ne sustina. Vom pastra tot profitul si nu vom acorda dividende, masura care se va aplica la nivelul intregului grup, nu doar in Romania”, a declarat Gerald Schreiner, presedintele Volksbank.

Acordarea dividendelor creste interesul pe bursa

Potrivit specialistilor, politica de dividende s-a schimbat fundamental pe fondul crizei. Daca pana in 2008, acordarea dividendelor reprezenta o forma de atragere a investitorilor in tranzactionarea titlurilor listate la BVB, acum lucrurile stau cu totul altfel.

Unii au ales sa dea dividende, mizand pe efectul pozitiv al masurii, incercand sa isi tina investitorii aproape, in timp ce altii au preferat sa isi ia masuri de precautie in contextul crizei, pastrand intreg profitul pentru vremuri rele.

Printre prevazatori se afla Impact, Teraplast, Banca Carpatica, Zentiva, Casa de Bucovina Club de Munte si Contor Group, companii care nu vor distribui dividende, desi au incheiat anul 2008 pe profit. Un caz aparte il reprezinta Antibiotice Iasi, care a decis sa pastreze tot profitul pentru investitii, urmand sa construiasca in acest an doua cladiri.

La polul opus apare, in premiera, Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol, care propune actionarilor, pentru prima data de la listare, distribuirea unui dividend brut de 0,024 lei/actiune din profitul de 24,79 milioane lei (6,73 milioane euro), inregistrat anul trecut.

Printre companiile ce vor acorda dividende se afla si Alumil, care vrea sa imparta actionarilor un dividend de 29 de bani pe actiune, dar si Transgaz Medias, care a anuntat ca va propune actionarilor, pe 27 aprilie, un dividend brut de 10,47 lei/actiune, prin repartizarea a jumatate din profitul obtinut anul trecut, de 238,59 milioane lei (64,8 milioane euro).

Inclusiv conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat ca vrea sa dea dividende din profitul de 9,5 milioane lei, obtinut in 2008. La fel, si Bursa din Sibiu vrea sa acorde dividende in numerar pentru 2008 pentru a sprijini, in special, casele de brokeraj afectate de criza. Actionarii Sibex ar putea primi un dividend brut de 10 lei pe actiune.

Interesanta este si abordarea SIF-urilor, altadata vedetele afacerilor cu dividende.

SIF Oltenia a anuntat, in premiera, ca desi a inregistrat un profit similar celorlalte SIF-uri, de 87,6 milioane lei (23,5 mil. euro), nu va distribui in acest an dividende. De ce? Pentru a pastra banii ca surse proprii de finantare.

Celelalte 4 SIF-uri au ramas fidele politicii de dividende practicata si in anii trecuti.

Dupa ce si-a recalculat profitul net realizat in 2008, in urma noilor reglementari impuse de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), de la 1,9 milioane la aproape 94 milioane de lei, SIF Moldova a anuntat, de exemplu, ca va acorda un dividend brut de 4,5 bani pe titlu, adica un sfert din profit. SIF Banat Crisana va acorda 17%, iar SIF Transilvania si SIF Muntenia aproape 35% din profit.

Deciziile vor depinde insa de politica firmelor la care SIF-urile sunt actionare, a precizat Petre Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia. „Daca acestea nu vor da dividende, ne vom reconsidera pozitia. Oricum, decizia va fi luata de actionari, in cadrul sedintei din 24 aprilie”, a spus Szel.

Anul trecut, 22 de emitenti de pe BVB au acordat dividende, in contul profitului pe 2007, cu randamente cuprinse intre 1,5% si maxim 8%.

Un criteriu de selectie in perioada de criza

Specialistii spun ca in conditiile economice actuale, marcate de incertitudine, politica de dividende poate reprezenta un indicator destul de relevant pentru investitori in ceea ce priveste planurile companiilor la care vor sa investeasca.

„Unii vor alege sa fie mai prevazatori, preferand sa pastreze dividendele in contextul blocajului financiar, ceea ce intr-un fel este o solutie benefica, dar care ridica semne de intrebare cu privire la nivelul de lichiditate al companiei”, a declarat analistul Dan Popovici, specialist in piete de capital.

„Pe de alta parte, daca distribuie dividende fara insa a face publice alte masuri anti-criza, se pot ridica semne de intrebare in privinta capacitatii manageriale”, a mai spus Popovici.

Chiar daca managementul a decis sa propuna actionarilor o anumita decizie privind politica de dividende, aceasta s-ar putea schimba in sedinta AGA, sustine Paul Brendea, analist la compania Prime Transaction.

„Este foarte posibil sa asistam la schimbari in acest an, pentru ca nevoile de lichiditati si de surse de finantare au devenit acum prioritati pentru firme”, a spus Brendea.

„Dar la fel de posibil este sa vedem dividende de la companii care nu au avut o continuitate in acordarea lor, sau chiar de la cele care nu au atribuit deloc dividende in trecut, mai ales la companii unde exista actionari majoritari”, a conchis analistul.