- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Profit din actiunile Mercedes: Analistii vad o crestere de la 53 la 60 de euro

03 Dec, 13:33 • razvan.codorean
Actiunile Daimler A.G., tranzactionate pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al Bursei de Valori Bucuresti, pot aduce investitorilor un castig de cel putin 7 euro/actiune in urmatoarele 12 luni, estimeaza analistii de la firma de brokeraj Tradeville.
Profit din actiunile Mercedes: Analistii vad o crestere de la 53 la 60 de euro

Potrivit unui studiu realizat de companie, titlurile Daimler A.G. (DAI) au un potential de crestere de pana la 60 euro/actiune in urmatoarele 12 luni.

Actiunile producatorului automobilelor Mercedes erau tranzactionate vineri la 231,5 lei (53,8 euro).
[img=1041]Situatia titlurilor Daimler la Bursa de Valori Bucuresti (sursa BVB)[/img]
Analistii afirma ca, la capitolul avantaje, Daimler poate aduce castiguri avand in vedere rata buna de distribuire a dividendelor. Compania a raportat un profit de 3.44 mld euro in primele 9 luni, fata de o pierdere de 2.3 miliarde euro in aceeasi perioada din 2009. Pentru 2010, Daimler estimeaza un profit de 4 miliarde euro.

„Daca profitul va fi distribuit in proportie de 50% actionarilor, ar implica un randament al dividendului de 5,4% pentru 2010 (calculat la pretul de la inceputul anului) si un randament de 4% calculat la un pret de 50 de euro/actiune”, se precizeaza in analiza Tradeville.

„Randamentul conserva puterea de cumparare a investitiei fata de o inflatie de 1,3% in Germania, insa o investitie in lei nu este la fel de atractiva, din acest punct de vedere, rata inflatiei din Romania ajungand in octombrie la 7,9%”, mentioneaza documentul citat.
[quote=analiza Tradeville]In 8 din ultimii 9 ani compania a distribuit dividende, la o rata medie de 50%[/quote]
Pe de alta parte, potrivit analistilor, achizitia titlurilor DAI vizeaza o necesara diversificare a portofoliului, in conditiile in care la Bursa de Valori Bucuresti sunt cotate doar companii care produc accesorii auto. Daimler este primul producator auto ale carui actiuni pot fi cumparate de la BVB.

„Grupul are expunere pe piata auto globala, profitand astfel de ritmurile mai mari de crestere din tarile emergente, cum este cazul Chinei unde vanzarile au avut in acest an rate impresionante de crestere.”, se precizeaza in analiza Tradevillle.

La capitolul riscuri investitionale, Tradeville ia in calcul faptul ca ” Dezavantajul comertului global consta in riscul valutar, profitabilitatea companiei avand de suferit in contextul in care euro se depreciaza in fata valutelor aferente tarilor pe care Daimler are expunere (rezultatele companiei sunt calculate in euro)”, afirma expertii Tradeville.

„Sectorul auto are un caracter ciclic, vanzarile companiilor scad intr-un ritm accelerat in recesiune si inregistreaza rate de crestere ridicate in perioade de crestere economica”, mai spun acestia.

Concluzia expertilor este ca „din perspectiva multiplului P/BV compania este subevaluata (P/BV 1.54) atat in comparatie cu sectorul auto european (P/BV 1.87) cat si cu cel global (P/BV 2.71) „.

Actiunile Daimler A.G au debutat la Bursa de Valori Bucuresti pe 23 noiembrie.

Lichiditatea in piata este furnizata de un market maker care se obliga sa asigure disponibilitatea continua a unor pachete de cate 200 de actiuni atat la vanzare cat si la cumparare.

Blocul minim de tranzactionare este de o actiune, in timp ce spread-ul maxim dintre preturile de cumparare si de vanzare (diferenta dintre bid si ask) pe care market maker-ul se obliga sa il ofere este de 1%.

Actiunile sunt admise la tranzactionare la Deutsche Boerse si Boerse Stuttgart.

Daimler are o capitalizare de 53 mld euro, fiind cea mai mare compania auto din Europa dupa valoarea de piata.

Cititi si analiza Actiunile Mercedes au debutat la Bursa din Bucuresti.