- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Actiunile Mercedes au debutat la Bursa din Bucuresti

23 Nov, 13:15 • razvan.codorean
Actiunile Daimler, producatorul marcii Mercedes, au debutat cu succes, marti, la Bursa de Valori Bucuresti, dovada ca la numai o ora de la inceperea tranzactionarii, s-au raportat 9 schimburi, cu peste 220 de titluri.
Actiunile Mercedes au debutat la Bursa din Bucuresti

Titlurile Daimler A.G. sunt listate pe Sistemul Alternativ de Tranzactionare, proprietarul Mercedes fiind prima companie straina care intra in piata.

Primele tranzactii au cotat titlurile Daimler la un pret mediu de 216,3 lei, mai mare cu peste 3 lei fata de pretul de deschidere, de 213,1 lei/titlu.

Pentru a cumpara actiuni Mercedes, investitorii trebuie sa apeleze la un broker autorizat. Toate tranzactiile sunt derulate in lei, iar decontarea se face prin Depozitarul Central.

„Nu am adus practic Daimler la Bucuresti. E vorba de o platforma alternativa de tranzactionare”, a precizat Valerian Ionescu, sef Piete Capital la BCR, market-maker-ul pe titlurile Daimler.
[img=1026]Valerian Ionescu, sef Piete Capital BCR[/img]

„Practic, ceea ce facem noi este sa conectam pietele de afara cu cea de aici, sa oferim investitorilor posibilitatea de a tranzactiona intr-un mod simplu: cu brokerii cu care ei au deja o relatie contractuala, sa tranzactioneze pe bursele de afara”, a declarat Ionescu.

„Cel mai mare avantaj este ca actiunile se tranzactioneaza in lei si sunt pastrate aici, in Depozitarul din Romania. Investitorii evita astfel schimbul valutar, riscul de curs intre momentul tranzactiei si momentul decontarii”, a mai spus reprezentantul BCR.
[img=1029]Evolutia titlurilor Daimler la BVB[/img]

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca listarea Daimler este o premiera pentru o bursa din Europa de Est. Operatorul bursier va continua sa dezvolte infrastructura tehnologica proprie care sa permita conectarea pietei de capital din Romania la sistemele bursiere europene.

„Am ales Daimler pentru ca reprezinta o industrie care nu este prezenta in prezent pe piata din Romania. In functie de interesul investitorilor, vor urma si alte titluri. Discutam cu investitorii, cu brokerii, insa nu va pot spune, la aceasta ora, ceva concret”, a precizat Valerian Ionescu.

„Incercam sa ii obisnuim pe investitori cu acest mod de lucru, pentru perioada viitoare, pentru ca exista in plan modificarea sistemului de conturi si la noi, spre conturile globale, asa cum se intampla afara”, a mai spus reprezentantul BCR.

Actiunile Daimler sunt listate pe bursele din Frankfurt si Stuttgart. La Bursa de Valori Bucuresti, titlurile se pot tranzactiona fara acordul emitentului. In plus, Daimler nu va avea nicio obligatie de raportare periodica si continua.

Pe urmele investitorilor

Prezenta Daimler pe Bursa de Valori din Bucuresti face parte din planurile noului director general al BVB, Valentin Ionescu, de a creste atractivitatea pietei de capital autohtone.

Ionescu spera ca in curand sa convinga si alte companii sa vina la Bucuresti. Sunt vizate, in special, firmele din domenii mai putin reprezentate pe piata de capital, de la telecom, la energie si auto.
[img=1027]Valentin Ionescu, directorul general BVB[/img]
„Vrem ca orice companie care are o capitalizare de, sa spunem, 1 milion de euro, sa poata accesa sistemul bursei. Cu un simplu plan de business, ei pot intra pe piata ATS, iar de aici incolo se pot dezvolta, pot intra pe piata principala. Noi tintim companiile care nu sunt deocamdata listate pe bursa, atat romanesti cat si straine”, a declarat Ionescu.

El afirma recent, intr-un interviu pentru DailyBusiness.ro, ca unul dintre principalele sale obiective este de a aduce mai multe companii la bursa. ”Este clar ca va trebui sa facem lobby catre companii sa se finanteze prin bursa. Este cea mai ieftina si cea mai buna solutie”, a declarat Valentin Ionescu.

Pe de alta parte, noul director general al BVB a declarat ca va insista pentru promovarea instrumentelor care sa creasca lichiditatea, de la ETF-uri, la derivate. ”Trebuie sa gasim solutii pentru cresterea lichiditatii, pentru a oferi investitorilor mai multe posibilitati de tranzactionare”, a mai declarat Ionescu.