- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Case în România după tipar unguresc. Locuinţele de 150 metri pătraţi, fără autorizaţie de la Primărie!

06 Apr, 17:44 • Dobran Viorel
Ministrul Cseke Attila spune că, în Ungaria, familiile îşi pot construi case mai ieftin şi mai uşor folosind proiectele tip puse la dispoziţia publicului de Guvern. Vom introduce această măsură şi în România.
Case în România după tipar unguresc. Locuinţele de 150 metri pătraţi, fără autorizaţie de la Primărie!

Românii îşi vor putea construi case pe baza unor priecte-standard puse la dispoziţie de Guvern ceea ce ar reduce semnificativ costurile- Guvernul intenţionează să pună la dispoziţia familiilor interesate aceste proiecte-tip pentru a facilita construirea unor case mai ieftine, a anunţat joi Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, care, aflat în vizită la Budapesta, spune că a fost inspirat de o măsură similară a guvernului maghiar.

„În Ungaria, o familie îşi poate construi o casă mai ieftin şi mai uşor, folosind proiectele tip puse la dispoziţia publicului de Guvern. Vom introduce această măsură şi în România, pentru că este o soluţie bună pentru familii”, a scris joi pe Facebook ministrul dezvoltării.

Românii pot primi 20.000 de lei pentru renovarea casei! Ce condiții presupune această veste bună

El a precizat că se află la Budapesta, unde s-a întâlnit cu omologul său Lazar Janos, ministru al construcţiilor şi transportului, cu care a avut „o discuţie profesională şi utilă”.

„Am vorbit despre simplificarea şi eficientizarea proceselor din domeniul construcţiilor, necesitatea investiţiilor în infrastructura mare şi coordonarea construirii pistelor cicloturistice astfel încât acestea să se întâlnească la graniţă”, a menţionat Cseke Attila. „Intenţionez să continui această cooperare între cele două ministere”, spune el.

Case ieftine, după exemplul maghiar

Ministrul român i-a oferit omologului maghiar ajutorul României pentru soluţii la scumpirea materialelor de construcţie. „Ambele state au sisteme şi modele care funcţionează bine şi care pot fi implementate şi de către ţara vecină. România a fost printre primele state membre ale Uniunii Europene care a găsit o soluţie la scumpirea materialelor de construcţie şi am oferit ajutorul nostru Ungariei”, a scris Cseke Attila pe Facebook.

Case în România după tipar unguresc.

Construcţia unor case de maximum 150 de metri pătraţi, permisă fără autorizație

Guvernul României a aprobat, la sfârșitul lunii martie, proiectul de lege al noului Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care unifică legile importante din domeniul construcției și reduce birocrația.

Va exista un ghișeu unic național al construcțiilor, autorizația de construire se va emite în cel mult 65 de zile și va fi eliminată obligativitatea obținerii autorizației de la primării pentru construcția caselor mici de la țară și pentru unele construcții din mediul urban.

Potrivit noilor reglementări, pentru construcția de garaje, închideri de balcoane, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară nu va mai fi necesară autorizația de construire, ci doar o notificare expediată la primăria de domiciliu. De asemenea, numai în mediul rural, pentru construcția unei case de maximum 150 de metri pătrați, fără etaj, nu va mai fi necesară autorizația de construire.

„Guvernul României a aprobat, proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, act normativ care permite emiterea de autorizații de construcție mult mai repede și cu mai puțină birocrație. Termenul de emitere, care, astăzi, în practică, poate ajunge și la un an, va fi redus la 65 de zile”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Autorizaţia pentru construirea de case, mai uşor de obţinut

„Este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor. Este o lege extrem de așteptată de domeniile de specialitate, și nu numai, care codifică 17 acte normative diferite în vigoare”, a spus ministrul.

Conform lui Cseke Attila, prin acest Cod, termenele de avizare a documentațiilor de urbanism și de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai „plimbe” documentațiile de la o instituție la alta. Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate și se creează o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții.

Românii își cumpără case vechi la țară, dar mai are rost să fie renovate sau ar trebui simplu să fie dărâmate? Dilema unui bărbat în legătură cu locuința recent achiziționată

Prin noul Cod, se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

Conform noului Cod al Urbanismului și Amenajării Teritoriului, avizele necesare pentru emiterea unei autorizații de construire se emit centralizat și se pot obține în cadrul unei comisii unice de avizare. Autorizația de construire va fi emisă în termen de 65 de zile.

Aprobarea de către Guvern este doar unul dintre pașii pentru aplicarea noului Cod al Urbanismului. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie aprobat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.