- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii își cumpără case vechi la țară, dar mai are rost să fie renovate sau ar trebui simplu să fie dărâmate? Dilema unui bărbat în legătură cu locuința recent achiziționată

05 Apr, 10:49 • Constantin Cristina
Tot mai mulți români sunt atrași de zona de țară și cumpără case vechi, pentru a avea un colț de liniște, însă majoritatea ajung să se confrunte cu dilema dacă să o renoveze sau să o construiască de la zero. Un bărbat s-a confruntat cu o astfel de situație și a cerut ajutor pe rețelele sociale.
Românii își cumpără case vechi la țară, dar mai are rost să fie renovate sau ar trebui simplu să fie dărâmate? Dilema unui bărbat în legătură cu locuința recent achiziționată

Foarte mulți români care și-au trăit tinerețea în oraș, preferă să se retragă într-un loc mai liniștit la bătrânețe și iau decizia de a-și achiziționa o casă fie ea veche. Unii își cumpără terenurile și își fac casele de la zero, iar alții cumpără deja casa la gata, a anunțat ziare.com.

Vezi și: VIDEO| Ei sunt pensionarii care își trăiesc bătrânețea la maxim. Casa mobilă în valoare de 180.000 de dolari le îndeplinește visul tinereții

Dilema unui român după ce a cumpărat o casă veche la țară

Mulți se gândesc dacă ar fi bine să investească într-o casă veche, astfel să o pună pe picioare, iar unii spun că sunt în zadar. Ei bine, aceasta este situația unui bărbat român, care a cumpărat o astfel de casă, însă i s-a pus în cale o dilema, să renoveze casa sau să o ia de la zero?

„Am cumpărat un teren la țară și are și o căsuță veche, cea din imagine, are și un beci din pământ, nefinisat dedesubt. Fundația e din piatră de rău, acoperișul din tablă. Mai merită renovată sau e mai simplu să o dărâm și să reconstruiesc? Aștept părerile voastre”, a scris acesta pe grupul Mutat la țară – viața fără ceas.

În comentariile de pe Facebook, unul dintre membrii grupului îl sfătuiește pe bărbat să nu dărâme casa, deoarece asemenea construcții sunt foarte rezistente, în timp ce alții se afirmă că banii investiți nu se vor justifica.

„Nu mă pricep, dar pot să va spun că la mine la țară este o casă asemănătoare cu cea din poză care rezistă de foarte mulți ani. Eu o știu de 30 de ani și este la fel, nu s-a degradat, deși pereții nu sunt tencuiți, la fel ca a dvs. Construcțiile acestea, din pământ, sunt foarte rezistente. Plus că sunt și mai călduroase. Dacă are fundație bună, înaltă, este foarte bună.”, a mai scris acesta.

Discuția a continuat și tot mai mulți oameni și-au dat cu părerea.

„Și răcoroase vara! Și noi avem una! Am transformat-o în căsuța de vară. O minune!”

„Daaa, și casa mea este tot din pământ. Jumătate din cârpici și jumătate din cranțuri (așa se numește în Oltenia) și vara nu sufăr deloc de cald.”

„Dacă aveți teren mai mult, puteți să faceți o altă casă, dar fără să o demolați pe aceasta. Mă gândesc că v-ar prinde bine un adăpost, apoi mai vedeți.”

casă la țară
casă la țară

„Nu merită consolidarea/ renovarea. În timp vă va duce poate la cheltuieli mai mari decât dacă faceți de la zero. Nu pare foarte mare. În niciun caz nu este cum scrie cineva mai sus, 10.000 euro o baie. Doamne ferește! Cu 10000 o faceți pe toată la dimensiunea aceea. Dacă aveți și ceva ajutoare, ce e drept. Cât despre mobilat și alte detalii, acestea trebuiesc luate în calcul indiferent de decizie.Dar dacă prin renovare/ consolidare considerați ceva finisaj exterior, câteva cuie bătute și detalii de genul, cât să arate cât de cât, evident asta e varianta cea mai ieftină.”

Părerile au fost împărțite, însă în concluzie ar fi să nu dărâme casa. Unii au spus că este o investiție degeaba, apoi alții au spus că ar fi bine să fie păstrată casa pe stil tradițional și lângă să construiască o casă nouă.

„Nu dărâmați, este păcat. Azi să dărâmi trebuie autorizație care se plătește, a face una nouă la prețurile de acum e greu. Țînând cont de fundația pe care o aveți se poate reface, meseriași să găsiți.”

Mulți oameni au recunoscut că o astfel de casă deține o valoare, deoarece construcția are o vârstă și ar fi păcat să fie dărâmată. Ei o mai numesc și casă „eco”.

„Nu știu dacă conștientizați că această casă este o valoare. În primul rând datorită vârstei și în al doilea datorită materialelor cu care este construită. Eu personal aș restaura casa. O astfel de construcție, în zilele noastre este numită <>, pereți care respiră și construiți din materiale naturale. Vă sugerez să o luați invers, cereți o cotație de preț pentru o casă eco și de acolo veți afla ce aveți dumneavoastră, la care se mai adaugă și vârsta ei.”

Citește și: Satul din România în care se trăieşte ca în Evul Mediu. Locuitorii nu au apă sau curent