- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cât costă cel mai mare mall din România. Ce companii plătesc cea mai mare chirie

02 Dec, 19:34 • Cornel Ghimeșan
AFI Cotroceni e cel mai mare mall din România. Centrul comercial a fost deschis la finalul lui 2009 și e evaluat la 543,8 milioane de euro.
Cât costă cel mai mare mall din România. Ce companii plătesc cea mai mare chirie

Cât costă cel mai mare mall din România. Conform unui raport de evaluare pus de compania mamă a AFI Europe, centrul comercial e evaluat la 543,8 milioane de euro. În 2022 a înregistrat cele mai mari venituri de până acum. Firma prin care funcționează AFI Palace a înregistrat o cifră de afaceri de peste 67 de milioane de euro anul trecut, a fost peste mall-ul din Băneasa, care era liderul de pe piață până la acel moment.

Citește și Tesla Cybertruck ajunge la primii cumpărători. Prețul a fost majorat cu circa 50% față de cel inițial

În ciuda veniturile înregistrate, valoarea mall-ului a scăzut fiindcă în 2019 era evaluat la 559,7 milioane de euro.

Cât costă chiria medie în AFI Cotroceni

La final de septembrie, mall-ul era ocupat în proporție de 99,5%, iar chiria medie era de 40 de euro/mp. Cel mai mare chiriaș e Auchan, care a închiriat peste 10.000 de mp, fiind urmat de IMAX & Cinema City cu 7.371 de mp și Peel&Cloppenburg cu 5.279 de mp. Și Primark, care și-a deschis al doilea magazin din România în 2023, e în topul chiriașilor, cu o suprafață de 4.231 de mp.

Zara și Zara Man se află pe locul cinci, cu circa 4.000 mp, iar imediat după e C&A, cu 3.284 de mp.

În fiecare an, centrul comercial face 1,3 milioane de euro din taxa de parcare și obține 1,62 de milioane de euro din electricitate. Alți 1,27 milioane de euro vin din reclame.

Citește și Reguli noi pentru propietari de la 1 ianuarie 2024! Cum vor fi impozitate chiriile începând cu anul următor

AFI Europe aparține de AFI Properties, care se află, pe lângă România, în țări precum Polonia, Cehia, Germania, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Letonia. AFI e printre cei mai mari dezvoltatori din țara noastră, unde activează din 2005. Portofoliul de proprietăți deținut de companie pe plan local e evaluat la 1,3 miliarde de euro.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult