- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli noi pentru propietari de la 1 ianuarie 2024! Cum vor fi impozitate chiriile începând cu anul următor

01 Dec, 14:33 • Cornel Ghimeșan
În fiecare an, zeci de mii sau chiar sute de mii de cetățeni români decid să închirieze diversele proprietăți pe care le au în posesie, iar aceștia trebuie să fie conștienți că începând cu data de 1 ianuarie 2024, sistemul de impozitare se modifică.
Reguli noi pentru propietari de la 1 ianuarie 2024! Cum vor fi impozitate chiriile începând cu anul următor

Vești proaste pentru propietari! După evenimentele din 1989, sectorul imobiliar în România a cunoscut o creștere semnificativă. Mulți români au investit în diverse proprietăți, pe care ulterior le-au închiriat pentru a recupera investițiile și a obține profit.

Citește și: Klaus Iohannis, primele declarații de la recepția oficială de 1 decembrie: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Cei care dețin proprietăți destinate închirierii trebuie să fie conștienți că, începând cu 1 ianuarie 2024, sistemul de impozitare pentru chirii suferă modificări semnificative, considerându-se practic că detenția de proprietăți destinate închirierii devine un lux.

Principala schimbare constă în posibilitatea ca, începând cu 1 ianuarie 2024, impozitul pentru chirii să fie dublat. Calculul acestuia va depinde nu doar de numărul de proprietăți închiriate, ci și de alte detalii relevante.

De asemenea, se vehiculează informații conform cărora cota de cheltuieli forfetare ar urma să fie eliminată, urmând să se impună o taxare de 10% asupra întregului venit brut obținut din închirieri.

Declararea veniturilor din chirii

Autoritățile au reintrodus obligativitatea conform căreia contractele de închiriere trebuie să fie oficial înregistrate în cel mult 30 de zile de la semnarea acestora sau de la momentul în care suferă modificări.

Cu toate acestea, există opțiunea pentru cei care închiriază proprietăți să coopereze cu autoritățile prin intermediul unei platforme online. Mai precis, se oferă posibilitatea înregistrării acestor contracte de închiriere prin intermediul platformei Spațiul Privat Virtual, prin completarea formularului special „Cerere de înregistrare a contractelor de închiriere”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult