- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Câţi bani primeşte un român ca ajutor de şomaj în Germania. Condiţiile pentru a încasa toată suma

17 Mar, 20:00 • Cornel Ghimeșan
Dacă ai rămas fără job şi vfrei să primeşti ajutor de şomaj trebuie să fii înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă și să fii disponibil pe piața muncii. Cuantumul ajutorului de șomaj în Germania depinde de mai multe criterii.
Câţi bani primeşte un român ca ajutor de şomaj în Germania. Condiţiile pentru a încasa toată suma

Câţi bani primeşte un român ca ajutor de şomaj în Germania. Pentru a încasa bani de la stat trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii. Trebuie să ştii că în Germania există două tipuri de ajutor de șomaj: ajutor de șomaj I și ajutor de șomaj II, iar suma pe care o primiți și durata depind de cât timp aţi contribuit și de salariul primit înainte de a rămâne șomer, scrie ziarul romanesc.de.

Citeşte şi: Fermierii români caută sprijin la Comisia Europeană ca urmare a tranzitului de cereale din Ucraina și refuză compensațiile în semn de protest

Astfel, dacă sunteți un șomer care a făcut anterior contribuții regulate la sistemul german de securitate socială, puteți fi eligibil pentru prestația de șomaj I. Majoritatea angajaților din Germania sunt obligați să contribuie la asigurarea de șomaj, iar în cazul în care sunteți un lucrător independent, puteți contribui voluntar.

Citeşte şi: Euro în România! Ministrul Finanțelor a anunțat că România ar putea adera la euro dacă îndeplinește condițiile PNRR

Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj I, trebuie să îndepliniți următoarele condiţii:

  • să fii șomer;
  • să fii înregistrat ca șomer la oficiul local de ocupare a forței de muncă;
  • să fi făcut contribuții de asigurări pentru șomaj în valoare de cel puțin 12 luni în ultimele 30 de luni (se fac excepții pentru orice perioadă contractată pentru creșterea copiilor, pentru a face serviciul militar sau din cauza unei boli);
  • cauți un loc de muncă supus asigurării obligatorii care să acopere cel puțin 15 ore pe săptămână;
  • eşti cetățean UE, SEE sau elvețian sau deții un permis de stabilire valabil sau un permis de ședere temporară care vă dă dreptul de a lucra în Germania.

Câţi bani primeşte un român ca ajutor de şomaj în Germania

Suma prestației pe care o primiți se bazează pe salariul mediu net în cele 12 luni înainte de a deveni șomer (cunoscută ca „perioada de evaluare”). Beneficiul va fi de 60% din salariul mediu anterior (sau 67% dacă aveți copii), până la maximum 7.050 euro pe lună în Germania de Vest și 6.750 euro în Germania de Est. Ajutorul de şomaj va fi apoi supus impozitelor  și contribuțiilor la asigurările sociale, la fel ca un salariu obișnuit. Perioada de timp pentru care aveți dreptul să primiți ajutor de șomaj I depinde de vârstă și de cât timp aţi fost angajat și aţi contribuit la asigurarea de șomaj înainte de a rămâne șomer şi variază de la şaşe luni la doi ani.

În cazul în care ți-ai epuizat dreptul la indemnizația de șomaj I și nu ți-ai găsit încă un loc de muncă, va trebui să aplici pentru indemnizația de șomaj II.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult