- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii români caută sprijin la Comisia Europeană ca urmare a tranzitului de cereale din Ucraina și refuză compensațiile în semn de protest

17 Mar, 19:10 • Constantin Cristina
Fermierii solicită sprijin Comisiei Europene în urma tranzitului de cereale din Ucraina. Aceștia au refuzat orice fel de compensație dată de ministrul Agriculturii sub formă de protest, spunând că nu acoperă prejudiciul cauzat.
Fermierii români caută sprijin la Comisia Europeană ca urmare a tranzitului de cereale din Ucraina și refuză compensațiile în semn de protest

Fermierii români au sărit asupra Comisiei Europene și cer sprijin, după tranzitul efectuat din Ucraina de Cereale. Potrivit Pro Agro, li s-a pus la dispoziție suma de 10 milioane de euro, drept compensație de la Comisie, însă ei sunt de părere că nu acoperă prejudiciul cauzat, a spus ziare.com.

Citește și: 730.000 de fermieri în prag de faliment! Petre Daea, criticat dur de Emil Dumitru „Fermierii nu vor putea accesa fonduri europene”

„În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocate doar 10 milioane de euro ca şi compensaţii de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Fermierii nu acceptă compensațiile Comisiei Europene

După spusele Federației, cerealele care au tranzitat România erau neconforme standardelor UE, acestea au fost amestecate cu cereale produse local, mult mai scumpe. Acest lucru a dus la grave prejudicii de imagine ale fermierilor români.

Fermierii cer sprijin Comisiei Europene
Fermierii cer sprijin Comisiei Europene

„În toată această perioadă fermierii din România au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR. La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”,  au declarat reprezentanţii Pro Agro.

Pro Agro a adăugat faptul că ministrul Agriculturii bulgar „a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit”, deși în România, ministrul Petre Daea a afirmat că marfa din Ucraina era conform standardelor UE.

„Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumaţi acest eşec şi să sugeraţi Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre faţă de fermierii din Ucraina, să le doneze şi această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensaţiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primeşte 52,4%, Bulgaria primeşte 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecinţă, ca şi demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eşec şi repararea în întregime a acestuia”, se mai precizează în document.

Alte articole: Fermierii explică de ce se confruntă România cu criza cepei. „Acum, ceapa care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari”